U bent hier

Vertraging bij registratie voedingsproductiebedrijven in VS

Sinds 1 oktober 2020 vraagt de FDA een ‘Unique Facility Identification’-nummer of UFI om een voedingsproductiefaciliteit te kunnen registreren. Op dit moment aanvaardt de FDA alleen ‘Data Universal Numbering Systems' of DUNS-nummers als UFI. DUNS-nummers worden beheerd door Dun & Bradstreet en kunnen gratis geregistreerd worden. De verlenging van de registratie van voedingsbedrijven in 2020 was de eerste testcase voor de toepassing van de nieuwe regel. 

In normale omstandigheden duurt het 30 dagen om een DUNS-nummer te verkrijgen. Als u echter naar de DUNS-website gaat, zoals de FDA adviseert, dan kan een Belgisch bedrijf momenteel geen DUNS-nummer aanvragen. Buitenlandse bedrijven hebben drie maanden de tijd om hun registratie af te ronden en hun DUNS-nummer te verkrijgen vanaf het tijdstip van registratie. Met andere woorden, een bedrijf dat zijn registratie op 1 december 2020 heeft vernieuwd, heeft tot 1 maart 2021 de tijd om zijn registratie te voltooien, daarna wordt zijn registratie geannuleerd. 

In februari 2021 had ongeveer 20% van de Belgische en EU-bedrijven een registratie bij de FDA in behandeling. Diezelfde 20% diende de verlenging van hun aanvraag in zonder DUNS-nummer. Buitenlandse bedrijven die hun registratie op tijd hebben ingediend, dus vóór eind december 2020, maar waarbij het D&B-nummer  "PENDING" is, worden na de respijtperiode van 90 dagen vanaf hun registratiedatum uitgeschreven. Voor meer informatie, lees de richtlijnen die de FDA in december 2020 heeft gepubliceerd

De ambassade van België in Washington heeft contact opgenomen met de Delegatie van de Europese Unie en gevraagd om een nieuwe landbouwdialoog op te starten met de Amerikaanse regering. Verschillende EU-lidstaten overwegen om gezamenlijk actie te ondernemen. Daarbij kan bijvoorbeeld gevraagd worden om de registratietermijn te verlengen tot 31 december van dit jaar. Dit zou zowel de FDA als Dun & Bradstreet voldoende tijd geven om met een haalbare oplossing te komen.

19 februari 2021