U bent hier

Verslag BioCultura Valencia

BioCultura, beurs voor ecologische producten en duurzaam consumeren, is een internationale beurs die jaarlijks plaatsvindt in Barcelona, Sevilla en Madrid, en om de twee jaar in Valencia en Bilbao. De organisatie van BioCultura is in handen van Asociación Vida Sana, www.vidasana.org

De beurs was dit jaar in Valencia aan haar 7de editie toe. Van 29 september tot 1 oktober ll. ontvingen de 200 exposanten die dit keer deelnamen, niet minder dan 12.000 bezoekers. Het aanbod bestond uit meer dan 5.000 producten, het gros ecologische voedingswaren, maar ook producten voor hygiëne en cosmetica, bio-bouw en duurzame energie, meubels en decoratie, ecologisch en landelijk toerisme, speelgoed, muziek, boeken en tijdschriften.

Producenten en distributeurs maar vooral de eindgebruikers, de consumenten, werden nauw betrokken bij de talrijke nevenactiviteiten en informatiesessies die tijdens deze drie dagen plaatsvonden en die onderwerpen aansneden zoals genetische manipulatie van voedingswaren, chemische producten gebruikt in de land- en tuinbouw, de milieuproblematiek en de klimaatverandering, de kwaliteit van het water en het watertekort.

Dat de ecologische sector in de lift zit in Spanje en er steeds meer consumenten zijn die gezonde, voor het milieu onschadelijke producten zoeken, kan niet ontkend worden. Dit neemt niet weg dat BioCultura Valencia te nauw regionaal gebonden is, zeker wat de aanwezige producenten betreft, hoofdzakelijk uit de regio Valencia afkomstig. Drie dagen lang toegankelijk voor het algemeen publiek, met schaarse aanwezigheid van distributeurs en buitenlandse professionele bezoekers, mist BioCultura Valencia de internationale uitstraling die ze in het vaandel voert.

Voor Vlaamse exporteurs die nationaal afzet zoeken voor hun producten in Spanje is dit niet de geschikte beurs.  

11 oktober 2017