U bent hier

Verpakkingsindustrie in Polen groeit snel

Vorig jaar was het meest succesvolle jaar in dit decennium voor de verpakkingsindustrie in Polen, met een stijging van 7% in sold output. Deskundigen wijzen erop dat de vraag naar verpakking zelfs met 20% kan toenemen als gevolg van de toenemende vraag van de consument.

De heer Waclaw Wasiak, directeur van de Poolse Kamer van Verpakking (http://w.pio.org.pl/index.php/en/) zegt dat de uitbreiding van de 500+ regeling (kindergeld – 500 PLN per maand) voor elk kind in een grote consumptietoename resulteerde. Er werd geschat dat ongeveer 50% van dat bedrag aan consumptiegoederen werd besteed (1/3 van de consumptiegoederen werd verpakt verkocht) wat een belangrijke impact op de verpakkingsindustrie heeft gehad.

De heer Wasiak zegt ook dat de consumptie van verpakking van de bevolking in Polen 276 EUR (1200 PLN) per hoofd heeft bereikt. De groei zal naar verwachting wat vertragen maar niet stoppen. De gemiddelde consumptie van verpakking per hoofd in hoog ontwikkelde landen bedraagt ​​320-330 EUR.

De totale waarde van de verpakkingsmarkt in Polen heeft 44,5 mld. PLN (of EUR 10.5 mld.) bereikt. De populairste verpakkingsmaterialen zijn kunststof (37,8%), gevolgd door papier en karton (35,2%), metalen (11,6%) en glas (9,8%). De populariteit van metaal en glazen verpakkingen is aanzienlijk gedaald sinds de jaren 1990.

Deskundigen voorspellen dat het aandeel van bio-afbreekbare verpakkingen in de komende 5-8 jaar niet hoger zal zijn dan 10% want er is veel onzekerheid over de eigenschappen ervan. Er wordt aangenomen dat de producenten van verpakkingen zich op de ontwikkeling van efficiëntere methoden voor de verwijdering en recycling moeten concentreren. Mevrouw Malgorzata Gromek, Communicatie Manager bij Tetra Pak, zegt dat de Single Use Plastic richtlijn (verbod van plastic producten voor eenmalig gebruik in de EU vanaf 2021) een grote uitdaging voor de verpakkingsindustrie zal zijn. Tetra-Pak bereidt zich voor op de uitvoering van de richtlijn, door o.a. de ontwikkeling van een productietechnologie voor papieren rietjes.

Andere trends in de verpakkingsindustrie omvatten de ontwikkeling van multi-use verpakkingen en de namaakpreventie wat belangrijk is vooral in verband met de uitvoer want ongeveer 20-25% van de verpakking, vervaardigd in Polen, wordt geëxporteerd.

16 december 2019