U bent hier

Vanaf 1 januari 2022 mogen onverkochte non-foodartikelen niet meer vernietigd worden in Frankrijk

Na uitverkoop, opruimingsuitverkopen, flash-verkoop en andere voorraadverminderingen zal vanaf 1 januari 2022 in Frankrijk ongeveer 2 miljard euro aan goederen, die aan het einde van de lange consumptieketen onverkocht gebleven zijn, niet meer vernietigd worden door verbranding.

Deze maatregel, die voortvloeit uit de anti-afval en circulaire economiewet, heeft als doel de producenten, invoerders en verdelers te verplichten onverkochte non-foodproducten te hergebruiken of te recyclen zodat de uitstoot van afval en gassen vermindert. Volgende producten vallen onder deze maatregel: elektrische en elektronische producten, batterijen, textiel, meubels, inktpatronen, hygiëne- en kinderverzorgingsartikelen, uitrusting voor het bewaren en bereiden van voedsel, producten voor vrijetijdsbesteding, schoolbenodigdheden en boeken.

De wet voorziet in boetes tot 15.000 euro per overtreding en per rechtspersoon bij controle door de Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes. Sommige, die nog niet kunnen genieten van het REP-recyclingproces (Responsabilité élargie des producteurs) hebben tot 31 december 2023 om te voldoen aan deze regelgeving.

Veel sectoren hebben sinds de afkondiging van deze wet op 10 februari 2020 en de uitvoeringsbesluiten in december 2020, reeds geanticipeerd. Bijvoorbeeld in de textielsector (dat 40% van de onverkochte producten vertegenwoordigt) lanceren high-end merken zich in de recyclage. 

16 december 2021