U bent hier

Update on the US sanction policy towards Russia

Ethan Heinz van Dentons Russia stelt dat de Europese sancties gestabiliseerd zijn en nu veel voorspelbaarder zijn dan de Amerikaanse. Het zijn inderdaad de VS die het conflict verder op de spits drijven met nieuwe sancties die gedeeltelijk al uitgevoerd werden en waarvan een tweede pakket eind november in werking zou moeten treden.

In de schaduw van de primaire sancties bevindt zich verder ook het „spook“ van de secundaire sancties die ook EU zakenlui aanbelangen omdat de Amerikaanse secundaire sancties ook EU burgers kunnen treffen die zaken doen met Rusland die niet mogelijk zijn voor een Amerikaans staatsburger. Deze secundaire sancties worden zo vaag mogelijk gehouden om zo het OFAC (Office of Foreign Asset Control) een zo breed mogelijke armslag te geven.

Een overzicht van de sancties van het OFAC tegen Rusland kunnen gevonden worden via de link: https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/Pages/Programs.aspx 

Recente ontwikkelingen (vanaf 6 april 2018):

De CAATSA sancties (https://en.wikipedia.org/wiki/Countering_America%27s_Adversaries_Through_Sanctions_Act): deze sancties slaan op (voor wat Rusland betreft) zeven oligarchen (Deripaska), 13 entiteiten (Rusal, Renova, GAZ, Russian Machines etc) en 17 officiële staatslieden.

ChemicalBiologicalWeapon Act sanctions (https://www.clearytradewatch.com/2018/08/u-s-state-department-imposes-new-sanctions-russia/): deze sancties werden afgekondigd naar aanleiding van de vergiftiging met het Novichok gif van Sergej Viktorovitsj Skripal (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sergej_Skripal ): deze sancties bestaan uit twee delen waarvan het eerste gedeelte (zie ook de link) niet veel effect heeft, maar het tweede deel (vanaf eind november) dat wel kan hebben.

Draft US Sanctions Legislation: verschillende wetvoorstellen worden voortdurend ingediend door verschillende senatoren die hiermee een onvoorspelbare factor vormen in de sanctiepolitiek van de VS.

Terwijl de EU-sancties vrij stabiel zijn, bereidt het VK haar eigen sancties voor die na de Brexit kunnen gerealiseerd worden.

Ook Rusland kan tegenmaatregelen nemen (contrasancties) waardoor de situatie verder kan gedestabiliseerd worden.

Het is dus een thema dat het best op de voet gevolgd wordt.

22 oktober 2018

Bijkomende informatie