U bent hier

Update - Reizen naar het buitenland

Reizen naar het buitenland

 • Het reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie is vervallen sinds 19 april. Er blijft een negatief reisadvies gelden voor alle niet-essentiële reizen van en naar een rode zone.
 • Wie voor meer dan 48 uur in het buitenland of in België verblijft, moet het Passenger Locator Form invullen.
 • Tot 1 juli is er bovendien een verplichte quarantaine en test bij terugkeer naar België na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone. Bij terugkeer uit een oranje of groene zone moeten er geen specifieke maatregelen gevolgd worden. Vanaf 1 juli gelden andere regels rond terugkeer naar België (zie hieronder).
 • Sinds 10 juni 2021 is het onderscheid tussen professionele en niet-professionele reizen niet meer van toepassing. Het Business Travel Abroad-formulier (BTA-formulier) is niet langer beschikbaar. U gebruikt vanaf nu het ‘Public Health Passenger Locator Form' (zie info hierboven).
 • Op 4 juni 2021 heeft het Overlegcomité de regels vastgelegd om deze zomer vrij en veilig te reizen binnen de Europese Unie. Dat zal kunnen op basis van het Europees digitaal coronacertificaat. Dat certificaat is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, recent negatief op corona is getest of van corona is hersteld. Het COVID-certificaat zou volgens afspraak vanaf 1 juli 2021 bruikbaar worden in alle EU-lidstaten en is op te vragen vanaf half juni 2021. Vertrekt u vroeger naar het buitenland, dan zal u goed moeten nakijken welke bewijzen het land in kwestie aanvaardt (negatieve PCR-test, ….). Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven intussen sterk afgeraden.

Zie ook: www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn

Terugkeer naar of aankomst in België

 • Tot 1 juli 2021 is er een verplichte quarantaine en test na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone. Bij terugkeer uit een oranje of groene zone moeten er doorgaans geen specifieke maatregelen gevolgd worden. Op basis van de vragenlijst in het PLF en beoordeling van het risicogedrag, is quarantaine ook mogelijk voor oranje zones. Op de website info-coronavirus.be vindt u welke landen, regio’s en steden binnen en buiten Europa aangeduid zijn als rode of oranje zone.
 • Vanaf 1 juli 2021 wordt vrij en veilig reizen binnen de Europese Unie mogelijk op basis van het nieuwe Europese digitale coronacertificaat. Dat certificaat is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, recent negatief op corona is getest of van corona is hersteld.
  • Bij terugkeer uit groene of oranje zone : geen verplichting tot quarantaine of test
  • Bij terugkeer uit rode zone :
   • digitaal COVID certificaat : geen quarantaine of test
   • zonder COVID certificaat: PCR test voor alle personen + 12 jaar op dag 1 of dag 2 na terugkeer
   • Rode zone met hoog risico : verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR test op dag en dag 7 (ook voor gevaccineerden!)

Zie ook: www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn

16 juni 2021