U bent hier

Uitslag Britse verkiezingen: zachte brexit lijkt in de maak

Gisteren trokken de Britten naar de stembussen om een nieuw Lagerhuis te kiezen. Al domineerde één thema de verkiezingen: de brexit. Intussen is duidelijk dat de Conservatieven – de partij van Brits premier Boris Johnson – een ruime overwinning behalen. Het gevolg? Johnson wil het terugtrekkingsakkoord dat hij met de EU onderhandelde, snel laten goedkeuren door het Britse Lagerhuis.

“Een krachtig nieuw mandaat om de brexit gedaan te krijgen”, zo beschrijft Johnson de overwinning die zijn Conservatieve partij de afgelopen nacht binnenhaalde in verschillende Britse kiesdistricten. Niets lijkt de brexit nog in de weg te staan. Zodra het nieuwe Lagerhuis zijn goedkeuring geeft, kan het Europese Parlement het terugtrekkingsakkoord immers laten ratificeren. Bijgevolg heeft het VK de mogelijkheid om op 1 februari 2020 uit de EU stappen.
 

Wat verandert wanneer?

Wel gaat dit ‘deal’-scenario gepaard met een overgangsperiode. Daarbij blijft het VK tot minstens 31 december 2020 deel uitmaken van zowel de interne Europese markt als de douane-unie. In die periode verandert er dus voorlopig niets voor Vlaamse exportbedrijven. Vanaf februari zullen de Britten en de EU dan een vrijhandelsakkoord onderhandelen.

Het doel van beide kampen? Invoertarieven vermijden en niet-tarifaire handelsbarrières zoveel mogelijk beperken. Bedoeling is dat dit vrijhandelsakkoord na de transitieperiode ingaat – dus mogelijk al vanaf 1 januari 2021. Al zullen Vlaamse exporteurs vanaf dan wel rekening moeten houden met onder meer douaneformaliteiten, voedselveiligheidscontroles en eventueel ook afwijkende regelgevingen.
 

Impact op de Vlaamse economie

Verder heeft Statistiek Vlaanderen berekend wat de mogelijke impact is van een vrijhandelsakkoord tussen het VK en de EU. Voor de Vlaamse economie betekent dit een potentiële daling van het bbp met 1,8% vergeleken met de huidige situatie (waarin de Britten deel uitmaken van de interne markt en de douane-unie).

Flanders Investment & Trade drukt de Vlaamse bedrijfswereld dan ook op het hart om zich grondig voor te bereiden op de (onafwendbare) komst van douaneformaliteiten. Positief nieuws is dat de transitieperiode extra tijd creëert om de nodige voorbereidingen te treffen. Maar minstens even belangrijk is om een ‘Go Beyond Brexit’-actieplan op te stellen. Een strategie op langere termijn, waarbij bedrijven niet alleen hun positie in de Britse markt verdedigen, maar ook hun exportactiviteiten in de rest van de wereld verder diversifiëren.
 

Ondersteuning voor Vlaamse exporteurs

Uw exportbedrijf staat er niet alleen voor. Zo kan u rekenen op ondersteuning via ons actieprogramma, maar evengoed via uiteenlopende steuninstrumenten van zowel Flanders Investment & Trade als het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Wenst u praktisch advies omtrent de brexit? Of wil u de mogelijke impact op uw exportactiviteiten in kaart brengen? Neem contact op met het toegewijde brexit-team van Flanders Investment & Trade via brexit@fitagency.be.

Of ontdek een veelheid aan concrete tips en aandachtspunten op www.flanderstrade.be en www.brexitready.be.

13 december 2019