U bent hier

Uitdagingen en vooruitzichten van de bouwsector in Griekenland

In 2018 waren in Griekenland ongeveer 60.000 bedrijven actief in de bouwsector met in totaal ongeveer 150.000 werknemers (gegevens 2019). Meer dan 85.000 bedrijven, met 127.000 werknemers waren actief in de nevensectoren van de bouwsector, voornamelijk in de dienstensector met architecturale en ontwerpactiviteiten.

Merk op dat in 2019 de totale productiewaarde van de bouwsector € 7,3 miljard bedroeg en dat deze ten opzichte van 2008 met 79,1% is gedaald.

Volgens de IOBE-studie is de ontwikkeling van infrastructuur en andere bouwprojecten de komende jaren een topprioriteit in Griekenland.
Deze projecten situeren zich in tal van sectoren:  

  • Vervoer, verkeersveiligheid en stedelijke mobiliteit
  • Energie- en communicatie-infrastructuur
  • Groene ontwikkeling en milieuverbetering, afvalbeheer
  • Digitale technologieën en systemen
  • Energie-opwaardering van gebouwen
  • De ontwikkeling van systemen voor de circulaire economie
  • De versterking van de toeristische basisinfrastructuur met de nadruk op bescherming van de natuurlijke en culturele omgeving.

De projecten zullen financieel worden ondersteund door de Europese middelen uit het noodherstelfonds. Dit zal tot 2027 leiden tot een aanzienlijk grotere instroom van financiering. De absorptie van deze financiële middelen blijft een uitdaging voor de Griekse administratie. 

Een noodzakelijke voorwaarde voor de infrastructuur- en bouwsector om de komende jaren substantieel en doeltreffend bij te dragen aan de ontwikkeling van de Griekse economie is het wegnemen van allerhande bestaande obstakels zodat de vereiste infrastructuur op tijd zal kunnen worden gebouwd. 

Volgens de minister van Infrastructuur en Transport, de heer Kostas Karamanlis, heeft het ministerie een geïntegreerd plan van projecten ter waarde van € 13 miljard voorbereid. Voor het eerst werden alle projecten in 1 plan samengebracht, dat het dagelijkse leven van de burgers moet verbeteren. De projecten zijn investeringen met een groot multiplicatoreffect voor de economie. 

Griekenland wil inzetten op sectoren waarin het, door geografische ligging, mooie vooruitzichten heeft. De logistieke sector met gecombineerd vervoer, spoorwegprojecten en havens die belangrijke vrachtcentra kunnen worden, zullen heel wat middelen krijgen. Ook zal de weginfrastructuur verder uitgebouwd worden. In totaal zijn er op dit ogenblik al voor € 3,2 miljard aan projecten goedgekeurd.

Industriële productie en bouw horen ook bij de belangrijkste sectoren, die vanuit het National Strategic Reference Frameworks 2021-2027, zullen gefinancierd worden. De vice-minister van Ontwikkeling benadrukte dat prioriteit gegeven wordt aan materialen en processen die bijdragen aan de duurzaamheid, infrastructuurontwikkeling, behoud van cultureel erfgoed en energiebesparingen. Een aanzienlijk deel van de ter beschikking gestelde fondsen zal ingezet worden om de EU-klimaatdoelstellingen te helpen realiseren. 

De studie is beschikbaar (alleen in het Grieks) op de IOBE-website.

9 december 2021