U bent hier

Uitdagingen en kansen in de Hongaarse automobielsector

​De automobielindustrie is één van de sterkhouders van de Hongaarse economie en een ware exportkampioen. De sector staat dezer dagen voor grote uitdagingen inzake energiebeleid, duurzaamheidsvereisten en het optimaliseren van toeleveringsketens. Maar wie uitdagingen zegt, zegt ook kansen. En een heleboel bedrijven uit Azië zien - getuige de forse aangekondigde investeringen - de opportuniteiten die het land te bieden heeft. 

De Hongaarse auto-industrie staat voor grote uitdagingen: het streven naar nul emissies, duurzaamheid, hernieuwbare brandstoffen, veranderende consumentengewoonten, dure financiering en problemen met de toeleveringsketen.

Naast de energievoorziening bemoeilijken ook arbeidstekorten de activiteiten van de marktspelers. Bovendien vergt het groene overgangsplan van de EU "Fit for 55" aanzienlijke investeringen van de fabrikanten.

Vanuit het oogpunt van de leveranciers zijn tekorten aan grondstoffen, halfgeleiders, chips en energie momenteel de belangrijkste (potentiële) knelpunten.

Een van de grootste uitdagingen en kansen ligt in het energiebeleid van de sector. Marktspelers, verenigingen en instellingen onderzoeken vanuit verschillende invalshoeken opties en oplossingen voor de energievoorziening en de energieaankopen van bedrijven in deze energie-intensieve sector: mogelijkheden om de blootstelling te verminderen, opnieuw over contracten te onderhandelen of zelfs nieuwe energie-efficiëntietechnologieën in te voeren. De capaciteit van het systeem om hernieuwbare energie op te nemen is echter nog steeds beperkt. De huidige vermindering van de energiecrisis biedt bedrijven een goede gelegenheid om warmtepompen, zonnepanelen en andere alternatieve energiebronnen te installeren.

Door het wereldwijde tekort aan chips en de verstoring van de toeleveringsketens moeten de Hongaarse leveranciers overschakelen op een meer flexibele en innovatiegerichte werkwijze. Voor lokale of regionale leveranciers van grondstoffen is het streven van de EU om de lokale productie te versterken en de toeleveringsketens te verkorten een grote kans, maar zij moeten streven naar concurrerende prijzen en de bestelpatronen van de fabrikanten uitdagen.

Hongarije blijft zijn positie opeisen als ontmoetingsplaats voor oosterse en westerse investeringen in de automobielsector. Niets bewijst dit beter dan het feit dat er eind 2022 meer Chinese investeringen in Hongarije waren dan waar ook in Centraal-Europa. In de afgelopen vijf jaar hebben meer dan 20 bedrijven, voornamelijk Zuid-Koreaanse en Chinese, investeringen in de batterijsector in Hongarije aangekondigd ter waarde van meer dan 6.000 miljard HUF op bijna 20 locaties. Afgezien van Duitsland en China is Hongarije het enige land waar alle drie de Duitse premium automerken fabrieken hebben, en drie van de tien grootste producenten van elektrische batterijen ter wereld zijn al aanwezig, en binnenkort zullen er nog meer worden aangekondigd. Een van de laatste, de bouw van een CATL-fabriek in Debrecen, zal andere Chinese bedrijven aanmoedigen om in Hongarije te investeren. Eve Power komt op vraag van BMW ook naar Debrecen met een investering van 400 miljard HUF om zijn Hongaarse fabriek te voorzien van een nieuwe generatie cilindrische batterijcellen. Het Zuid-Koreaanse Sang-A Frontec doet hetzelfde met een project van 10 miljard HUF om zijn fabriek in Szada, die kunststof onderdelen voor elektrische batterijen produceert, uit te breiden. De voortdurende uitbreiding van het aantal spelers in de industrie is een veelbelovende kans voor leveranciers, of zij nu bijdragen aan de infrastructuur of aan de productie.

De veranderingen en nieuwe uitdagingen hebben ook gevolgen voor de Hongaarse economie, aangezien de 63 voertuigfabrikanten en toeleveranciers 80% van de totale autoproductie in Hongarije voor hun rekening nemen, terwijl de autoproductie momenteel goed is voor 5-6% van het bbp van het land. Toeleveranciers van de automobielindustrie dragen nog eens 8-9% bij aan het bbp.

In maart 2023 groeide de automobielindustrie, de belangrijkste sub sector, met meer dan 20% op jaarbasis. De productiewaarde van de Hongaarse automobielindustrie is in tien jaar tijd drieënhalf keer zo groot geworden en bedroeg vorig jaar meer dan 12.000 miljard HUF. Het concurrentievermogen van de sector blijkt uit het exportaandeel van 90% en het feit dat in 2022 automobielproducten uit Hongarije naar 173 landen wereldwijd werden geëxporteerd. Daarmee is Hongarije de 20e exporteur van auto's ter wereld, terwijl het land slechts de 95e plaats inneemt qua inwonertal.

Automotive Hungary, de belangrijkste autotentoonstelling in Midden- en Oost-Europa wordt eenmaal per jaar gehouden in Hungexpo in Boedapest, deze keer in mei. Het evenement is gewijd aan het tonen van de nieuwste technologieën en trends die centraal staan in de tentoonstelling en de bijbehorende conferenties. Deze beurs brengt jaarlijks binnenlandse en internationale leveranciers en dienstverleners van de auto-industrie op alle niveaus samen. Ons kantoor neemt elk jaar deel om ons netwerk van contacten en professionele oriëntatie in de sector uit te breiden.

Bronnen

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/10/14/palkovics-olyan-kihivasok-elott-all-az-autoipar-mint-100-evvel-ezelott

https://autopro.hu/elemzesek/magyar-jarmuipar-soha-nem-latott-kihivasok/779108

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230424/aki-a-jarmuiparban-erintett-ott-lesz-a-hungexpon-majus-17-en-611046

https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/ipa/ipa2303.html

https://pecsistop.hu/kozelet/szijjarto-szerint-minden-akkumulatorgyar-a-legszigorubb-elirasokat-betartva-epul-magyarorszagon/521541

https://autopro.hu/beszallitok/debrecenben-epit-akkumulatorgyarat-az-eve-power/906235

https://autopro.hu/trend/boviti-szadai-gyarat-az-akkumulatoripari-ceg/903967

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230517/ezek-a-cegek-lehetnek-a-debreceni-akkumulatorgyar-elso-hazai-beszallitoi-615684

18 mei 2023