U bent hier

UAV SHOW / Civiele drones - Bordeaux 2016

De markt voor civiele (professionele) drones is in volle ontwikkeling en zal de komende jaren wellicht met reuzesprongen vooruit gaan. De tweejaarlijkse UAV SHOW (12-13 oktober 2016) is één van weinige Europese vakbeurzen die zich richt tot de civiele en professionele dronemarkt.

Wereldwijd wordt de dronemarkt geschat op 8 miljard euro. Vandaag bedraagt het aandeel van de civiele en professionele dronemarkt daarin slechts voor 3 à 4% maar de komende jaren zou deze sector jaarlijks met 19% groeien (t.o.v. van 5% groei voor de militaire dronesector). De civiele dronesector biedt zeer mooie perspectieven.

De Franse markt voor professionele/civiele drones rondde in 2015 de kaap van 40 miljoen euro. Het adviesbureau Olivier Wyman schat dat de Franse commerciële dronemarkt de volgende vijf jaar zal stijgen naar 160 miljoen euro, m.a.w. een jaarlijkse stijging van meer dan 20%.

De drone-industrie krijgt dus naast een traditionele groei voor militaire toepassingen tegelijkertijd een grotere belangstelling voor commerciële en civiele markten. Dit is deels te verklaren door de snelle ontwikkeling van uiterst innovatieve sectoren (telecom, internet of things, mobiele toepassingen, landbouw, wegeninfrastructuur, ... ).

De volgende factoren zorgen tevens voor een gunstige invloed op de verdere ontwikkeling van dronesector:

  • De reglementering zal eenvoudiger worden (harmonisatie in Europa voorzien tussen 2017 en 2020)
  • Daling van de kostprijs van de componenten en dus lagere verkoopprijzen van drones.
  • Technologische vooruitgang van software en materiaal (zoals camera’s) die op de drones geïnstalleerd worden.

Frankrijk behoorde tot de pioniers voor de wettelijke organisatie van dronevluchten. Reeds in 2012 zorgde Frankrijk voor een sterk gereglementeerd kader. Einde 2015 kwam er al een aanpassing op de eerste wetteksten. 

Frankrijk heeft inmiddels al meer dan 1900 door de DGAC (Direction générale de l’aviation civile) erkende drone-operatoren en meer dan 3000 drones in het luchtruim.

Een aantal professionele toepassingen zijn al operationeel zoals bv. het gebruik van drones in de landbouwsector. Ook toepassingen voor inspecties van infrastructuur (spoorweglijnen, elektriciteitspylonen, ...) zijn reeds actueel. De Franse Spoorwegen (SNCF) heeft een eigen drone-departement. De energieverdeler Engie evenals RTE werken met externe drone-operatoren. Een groot aantal Franse landmeterbedrijven bieden drone-inspectievluchten aan voor grote opdrachtgevers. 

Deze grote opdrachtgevers (SNCF, Engie, Rte, ...) zijn aanwezig op de UAV Show in Bordeaux. Zij werken nauw samen met de constructeurs van drones voor de ontwikkeling van nieuwe technieken. 

UAV Show is een relatief kleine beurs (+/- 90 exposanten - 2000 bezoekers) maar gezien de sterke aanwezigheid van drone-competenties (zowel grote groepen als KMO's) in Zuidwest-Frankrijk is dit event een ideale ontmoetingsplaats voor:

  • constructeurs van drones,
  • toeleveranciers van hoogtechnologisch materiaal (navigatiesystemen, bekabeling, mechanische elementen, rotors, elektronische testapparatuur, beeldmateriaal, geolocalisatie, satellietontvangers, ... ),
  • bedrijven die dronevluchten aanbieden, 
  • grote opdrachtgevers die dronevluchten gebruiken voor de inspectie van hun infrastructuurwerken.  

In Bordeaux werd trouwens de allereerste Europese cluster voor drones opgericht: AETOS. De groep THALES is nauw betrokken bij deze cluster.

Volgende editie: 2018.

14 oktober 2016