U bent hier

UAV Show Bordeaux - internationaal event dronesector

Dit jaar ging de UAV Show in Bordeaux door op 10 en 11 oktober 2018. Deze tweejaarlijkse show is een belangrijke internationaal event voor het promoten van innovaties in de dronesector. De sector kent een sterke groei. De snelle evolutie en uitbreiding van toepassingen bieden nieuwe commerciële kansen op de Franse en de internationale markt. 

Bovendien komt de nieuwe Europese wetgeving eraan. De tekst ligt zo goed als klaar en zal, naar alle verwachting, in het voorjaar 2019 ondertekend worden. De Europese wetgeving zal op termijn de diverse nationale wetgevingen en reglementering vervangen, met een overgangsperiode van 2 à 3 jaar.

De UAV Show in Bordeaux gaat tweejaarlijks door en is een combinatie van:

  • conferenties en panelgesprekken met internationale keynote-speakers van:
    • overheids- en researchinstellingen: vb: Europese commissie, Eurocontrol, DGAC-Frankrijk, ONERA, Ministerie veiligheid en justitie uit Nederland, Ministerie binnenlandse zaken uit UK, ...
    • industriëlen (Thales, Dassault, …)
    • grote bedrijven die drones (kunnen) gebruiken: SNCF, ENEDIS, CDiscount, ….
    • clusters en federaties (vb. BeUAS uit België), AETOS (Bordeaux), ….
    • serviceproviders, ...
  • vakbeurs (70 exposanten) en 2500 bezoekers
  • demonstratievluchten en zakenconventies (B2B’s).

De UAV SHOW te Bordeaux is beslist een aanrader voor Vlaamse bedrijven en organisaties die actief zijn in deze sector en die contacten zoeken met Franse potentiële gebruikers of partners of overheidsinstellingen.

Het toepassingsveld van drones breidt gestadig uit: inspectie van infrastructuurwerken, luchtfotografie, bewaking van gevoelige locaties, landbouwgewasbeheer, …

Op dit moment weegt de sector in Frankrijk nog altijd ‘slechts’ 150 miljoen euro omzet en 15.000 banen. Maar tegen 2022 zal het wereldwijde uitgavebudget voor drones naar verwachting $ 11,4 miljard bedragen. We staan aan het begin. Het zal wellicht nog 15-20 jaar duren voordat drones ook paketten en mensen zullen vervoeren.

Nouvelle-Aquitaine is een pionier op het vlak van de drone-sector en was de eerste regio in Frankrijk die een DRONE cluster (Aetos Aquitaine) heeft opgericht. De aanwezigheid in de regio van groepen zoals bijvoorbeeld Thales, Dassault, Airbus, Sabena Technics, …)  die een grote rol spelen in R&D rond drone-toepassingen, is daar niet vreemd aan.

Voor deze 5e editie gaf de UAV-Show tijdens de conferenties vooral aandacht aan:

  • de nieuwe Europese wetgeving die eraan komt + de lancering van een Europees platform (webportaal) op 19 oktober in het Antwerpse Havenhuis. Het Europese webportaal voor de dronesector beoogt de oprichting van een eco-systeem van industriëlen, onderzoeksinstellingen, professionele gebruiken van drones, service-providers, enz . die actief kunnen meewerken aan de evolutie van de sector. Uitwisseling van kennis en info over Sesar projecten zullen via dit platform beschikbaar zijn. Dit grootscheepse event in het Havenhuis Antwerpen wordt gesteund door de Vlaamse regering. Vlaanderen komt op die manier mooi in het voetlicht.
  • het technische en economische potentieel
  • beveiliging van privacy
  • risicomanagement en de drone in de stad.

Meer informatie over de UAV Show te Bordeaux:

Meer information over deze interessante sector vindt u o.a. op:

15 oktober 2018