U bent hier

Toenemende krapte op de arbeidsmarkt en stijgende lonen in Tsjechië

Het werkloosheidscijfer is in augustus teruggekeerd naar het niveau van mei 2020 en bedraagt nu 3,6%. Dit is een beter resultaat dan analisten hadden voorspeld. Er is vooral veel vraag naar arbeiders, maar in het algemeen zijn er nu meer vacatures dan werkzoekenden. Een kwart van de industriebedrijven omschrijft het gebrek aan werknemers als een ernstig probleem. In de bouwsector valt dan weer bij meer dan 40% van de bedrijven te horen dat ze kampen met een tekort aan buitenlandse werknemers wat een negatieve invloed heeft op hun operaties. 

Dit zorgt ervoor dat de Tsjechische lonen opnieuw een hoge vlucht nemen. De groei is in het tweede kwartaal aanzienlijk versneld tot 11,3% op jaarbasis (8,2% op jaarbasis in reële termen), wat alleen maar past in het beeld van een snel herstellende consumptie van de huishoudens als de voornaamste drijvende kracht achter het aan de gang zijnde herstel. De tweecijferige groei op jaarbasis is echter - natuurlijk - vooral te danken aan de lage vergelijkingsbasis van vorig jaar. De pandemie bereikte haar hoogtepunt in het tweede kwartaal van 2020 en de lonen in sommige sectoren daalden toen sterk. 

De loonstijgingen doen zich in nagenoeg alle sectoren voor, uitgezonderd de financiële dienstverlening. Dankzij de grote bonussen voor het verplegende personeel spant de gezondheidszorg de kroon met een stijging van bijna 45%. Sectoren waarin vorig jaar sterk ingeleverd diende te worden zoals de horeca en de hotelsector zien nu de lonen weer flink aantrekken (hoewel ze nog steeds onder het precrisisniveau zitten). IT-professionals hebben weinig hinder ondervonden van de crisis, hun lonen zijn alleen maar blijven stijgen toen de maatschappij noodgedwongen een digitale versnelling hoger schakelde. In de bouw en de industrie liggen de lonen nu gemiddeld +/- 5 à 7% boven het precrisisniveau. 

6 september 2021