U bent hier

Tekort aan dollars zet Libanese bedrijven onder druk

Sinds een aantal weken wordt Libanon, en in het bijzonder de hoofdstad Beiroet, geconfronteerd met grote manifestaties tegen de overheid. Het land kampt al langer met een economische crisis. De aanhoudende onrust vertaalde zich al in de val van de regering en nu ook komen er ook drastische maatregelen op bancair vlak.

Na de heropening van de banken op 1 november, zagen heel wat Libanese bedrijven zich plots geconfronteerd met een aantal drastische beperkingen. Zo krijgen Libanese bedrijven te maken met een reductie van hun kredietsaldo's, bevriezing van uitstaande L/C's en het blokkeren van geldtransfers naar het buitenland.

De maatregelen dreigen de paniek op de markt alleen maar te vergroten en het tekort aan dollars te versterken. Niet alleen konden importeurs hun leveranciers in het buitenland niet meer betalen, in sommige gevallen hadden zelfs exporteurs met dollarrekeningen geen toegang meer tot hun rekeningen. De gouverneur van de Centrale Bank heeft ondertussen al opgeroepen om de maatregelen te versoepelen, om bedrijven toe te laten hun normale activiteiten te vervullen. 

De Libanese economie is traditioneel erg afhankelijk van de instroom van dollars. Die is afgenomen naarmate de economische activiteit vertraagde en ook de deposito's uit de enorme diaspora die Libanon kent, afnamen. Om haar eigen deviezenreserves te versterken, heeft de Centrale Bank de rentetarieven op dollardeposito's verhoogd, waardoor meer vreemde valuta aan de commerciële sector werden ontnomen en het Libanese pond verder onder druk kwam. De lokale munteenheid is op de zwarte markt ondertussen met ongeveer 19% verzwakt ten opzichte van de dollar, met stijgende prijzen tot gevolg. 

De gouverneur van de Centrale Bank bevestigde dat bankdeposito's veilig waren en dat de Banque du Liban geen officiële kapitaalcontroles zou opleggen. Maar commerciële geldschieters hebben dus al hun eigen willekeurige beperkingen ingevoerd. 

Bronnen: 

14 november 2019