U bent hier

Technopolis Moskou: nieuwe ontwikkelingen in de hightech Speciale Economische Zone

Bedrijven zijn vrijgesteld van BTW of invoerrechten op grondstoffen of uitrusting en er zijn tal van andere belastingsvoordelen. 

Technopolis neemt een oppervlakte in van 224 hectare en telt momenteel ruim 180 residenten die samen aan 11.000 mensen werk bieden. De voornaamste sectoren binnen Technopolis zijn micro-electronica, energie, medtech, IT, nanotechnologie en Industrie 4.0.

Ondanks de uitdagingen die de COVID-19 pandemie met zich meebracht kan Technopolis terugblikken op een succesvol jaar. Van januari tot september 2020 commercialiseerden de residenten producten voor een som van 12,5 miljard roebel. Dit cijfer is een kwart hoger dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. De output bestond vooral uit elektronische producten, optische systemen en nanomaterialen. Nieuw voor 2020 was de ontwikkeling van oplossingen om de pandemie te bestrijden zoals elektronische controlesystemen voor laboratoria.

In september 2020 werd een uitvinding van één van de residenten gecommercialiseerd. Het ging over een elektronische toegangscontrole die niet enkel werknemers en bezoekers herkent, maar ook meteen hun lichaamstemperatuur meet. De foutenmarge is slechts 0,1 graad en het resultaat wordt niet beinvloed door externe elementen zoals airconditioning, tocht of zonlicht. Indien de temperatuur in orde is, gaat de poort open, indien niet ontvangt de bewaking een alarmsignaal. Het product kan worden geïntegreerd in een videosysteem dat toelaat werkuren te controleren en een bezoekersbestand bij te houden.

Een andere ontwikkeling maakt het laboranten mogelijk snel stalen te vinden via een barcode die op de verpakking wordt gekleefd en die via een smartphone kan worden geraadpleegd. Dit systeem werkt ook voor grote hoeveelheden. Dit heeft Russische testcentra geholpen in het efficiënt opvolgen van de testen die massaal worden afgenomen.

Nog in september werden de eerste ademsimulatoren op de markt gebracht. Die zijn nodig om artsen te trainen in het werken met beademingsapparaten. Op die manier kan het medisch personeel de juiste beademingsmethode kiezen afhankelijk van de aard van de longschade veroorzaakt door (onder andere) COVID-19.

Sinds de creatie van Technopolis hebben residenten 175 patenten neergelegd. Zeventig procent daarvan komen van elektronicaproducenten. Er zijn echter ook patenten van producenten van composieten, optische- en medische apparatuur, orthopedisch schoeisel en energie-efficiënte technologieen.

Het aandeel van de composieten stijgt de laatste tijd en de toepassingen gaan van prothesen tot materialen voor de lucht- en ruimtevaart.

Technopolis is, net zoals Skolkovo, een project dat zich de laatste jaren sterk heeft ontwikkeld (niet zonder de nodige staatssteun) en innovatieve residenten de mogelijkheid biedt hun producten te commercialiseren in Rusland. Voor buitenlandse bedrijven is dit vaak een goede toegangspoort tot een vrij gesloten markt.

21 januari 2021