U bent hier

Techbedrijven in de Bulgaarse outsourcingsector hebben de wind in de zeilen

De outsourcingsector in Bulgarije is goed voor bijna 6% van het Bulgaarse bbp. De inkomsten van in totaal 774 bedrijven die actief zijn in de drie belangrijke segmenten van de sector, namelijk onderzoek en ontwikkeling (O&O), business process sourcing (BPO) en information technology sourcing (ITO), bedragen volgens de betrokken sectorfederatie in 2021 4,2 miljard euro, een groei van 22,5% op jaarbasis.

Dat zijn slechts enkele van de hoogtepunten in het jaarlijkse sectorrapport van AIBEST, de Bulgaarse Vereniging voor Innovatie, Zakelijke uitmuntendheid, Diensten en Technologie in Bulgarije. De kennisindustrie in Bulgarije, zoals de vereniging de sector voorstelt, kende in 2021 een boerenjaar met een opbrengststijging van meer dan 22%.

De voorzitter van AIBEST onderstreept dat de Bulgaarse technologiebedrijven hoger in de waardeketen zijn opgeschoven; van ondersteuning en dienstverlening naar productcreatie, innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Naar aanleiding van de groeiende aanwezigheid van O&O-centra in Bulgarije schetst AIBEST deze voor het eerst in een apart subsegment van de kennisindustrie in zijn jaarverslag.

De vereniging voorspelt dat de inkomsten in de komende drie jaar zullen verdubbelen en eind 2025 8,9 miljard euro zullen bedragen, wat aanzienlijk sneller is dan de prognoses voor de groei van de Bulgaarse economie.

In totaal waren de inkomsten van de outsourcingbedrijven in 2021 goed voor 5,9% van het totale bruto binnenlands product (bbp) van Bulgarije. Tegen 2025 zal dit aandeel volgens de prognose van de vereniging oplopen tot 9%.

Nog indrukwekkender is de winstgroei in 2021. Het totale nettoresultaat van de sector steeg met 47,2% tot 468,4 miljoen euro. Ook de winstmarges zijn gegroeid: gemiddeld 11,1%, het hoogste percentage dat in de afgelopen vijf jaar - de periode waarop het rapport betrekking heeft - is geregistreerd.

Gemiddeld besteden bedrijven 23.800 euro per werknemer/per jaar aan salarissen. Het gemiddelde bedrag wordt aanzienlijk verhoogd bij ITO-diensten (gemiddeld 28.800 euro per werknemer) en O&O-bedrijven (meer dan 33.000 euro per werknemer), terwijl de laagste gemiddelde waarden gelden voor de uitbesteding van HR-diensten (iets meer dan 11.000 euro per werknemer).

De sector wordt gedomineerd door in Sofia gevestigde bedrijven - in totaal 81% van alle bedrijven in het verslag beheert de activiteiten vanuit de hoofdstad. Plovdiv is de tweede belangrijkste stad in de sector, dankzij een bloeiend ITO-segment, terwijl het meer op BPO gerichte Varna de derde plaats inneemt.

U kan het rapport nalezen op http://aibest.org/annualreport2022.

Interesse in de mogelijkheden? Neem contact met ons kantoor in Sofia via sofia@fitagency.com

29 november 2022