U bent hier

TAP (Trans Adriatic Pipeline) start met eerste gasvervoer

Vier en een half jaar na de inhuldiging van bouwwerkzaamheden in Thessaloniki, startte de de Trans Adriatische Pijpleiding (TAP), een 878-km gas transportsysteem dwars door Griekenland, Albanië, de Adriatische Zee en Italië, haar commerciële activiteiten. Een divers team van professionals uit de industrie werkte ijverig en effectief onder uitdagende omstandigheden om veilig een strategisch stuk energie-infrastructuur op schema te leveren.

TAP is het Europese deel van de Southern Gas Corridor, een gatewayproject dat 10 miljard kubieke meter (bcm/a) van nieuwe gasleveringen vanuit Azerbeidzjan naar meerdere markten in Europa zal vervoeren. Het TAP-systeem werkt in overeenstemming met internationaal erkende kwaliteits-, gezondheids-, veiligheids- en milieunormen en is ontworpen met het potentieel om de doorvoercapaciteit te verdubbelen tot 20 bcm/a.

Na de start van de commerciële activiteiten op 15 november 2020 bevestigde de Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG op 31 december de eerste gasstromen uit Azerbeidzjan. Het eerste gas bereikte vervolgens Griekenland en Bulgarije, via het verbindingspunt Nea Mesimvria met DESFA (Grieks nationaal gasbedrijf - infrastructuureenheid) en Italië, via het interconnectiepunt te Melendugno met SNAM Rete Gas (SRG) (Snam Rete Gas S.p.A., de Italiaanse aardgastransporteur). 

TAP is een transmissiesysteembeheerder die de verladers, geïnteresseerd in het vervoer van aardgas naar meerdere markten in Europa, capaciteit biedt. Als nieuwe gasinvoerroute versterkt de zuidelijke gascorridor de energiezekerheid van Europa, de marktintegratie en de inspanningen van de EU om de koolstofarme economie uit te voeren.

Een paar feiten en cijfers over wat het TAP-project tot nu toe inhield:

  • De aanleg doorheen Griekenland (550 km), Albanië (215 km), onder de Adriatische Zee (105 km) en de landing in Italië (8 km).
  • Het plaatsen van ongeveer 55.000 pijpstukken, met een gewicht van in totaal 520.000 ton; op een hoogte van 2.100 m in de Albanese bergen tot een diepte van 810 m in de Adriatische Zee.
  • Meer dan 50 miljoen manuren werk en ongeveer 140 miljoen kilometer verplaatsingen, zonder grote incidenten – een veiligheidsrecord van wereldklasse.
  • Het veiligstellen van 3,9 miljard euro voor projectfinanciering en het voldoen aan de robuuste sociale en milieueisen van de kredietverstrekkers.
  • Tap is voortdurend in gesprek met de gemeenschappen langs de pijpleidingroute en bouwde duurzame relaties op. Tap voerde een breed scala aan sociale en ecologische investeringen uit, waardoor de levenskwaliteit werd verbeterd.
  • Het bouwen aan een sterke bedrijfscultuur gebaseerd op de waarden van uitmuntendheid, mensen, integriteit en verantwoordelijkheid, en samengevat in het motto "hoe we onze resultaten bereiken is net zo belangrijk als de resultaten zelf."

Het aandeelhouderschap van TAP bestaat uit bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) en Axpo (5%).

Meer over TAP:  www.tap-ag.com  | www.twitter.com/tap_pipeline

8 januari 2021