U bent hier

Swiss Biotech Day 2023 - Bazel

De Swiss Biotech Day 2023 vond plaats op 24 en 25 april 2023 in het Congress Center van Bazel, de farmahub van Zwitserland. Swiss Biotech Day is hét toonaangevende netwerk event van de biotechsector.

De editie van 2023 was speciaal want Swiss Biotech Association, de organisator van het event, werd 25 jaar geleden opgericht. Er werd teruggeblikt op de highlights van de voorbije 25 jaren en op hoe Zwitserland zich heeft geprofileerd als een innovatieve kracht in Farma en Life Sciences: Zwitserland staat immers voor de 12de keer op plaats nr. 1 van de ranlijst van innovatie. Een vijfde van de Europese biotechbedrijven is aanwezig in Zwitserland.

Deze editie was ook een succes door het aantal deelnemers (1.700 personen uit 44 landen registreerden zich) en door het aantrekken van interessante key note speakers, zoals George Scangos, voormalig CEO van Biogen.

De editie 2023 duurde, net als in 2022, anderhalve dag, met elke dag een plenaire sessie, die werd aangevuld met workshops in meerdere zalen. De focus lag op verschillende thema’s:

  1. presentaties van 3 categorieën van biotechbedrijven (emerging, advanced en clinical stage);
  2. een tiental panelgesprekken in verschillende conferentiezalen;
  3. in ‘Global Village’ was er mogelijkheid om kennis te maken met biotechecosystemen van andere landen of regio’s. Landen/regio’s die aan bod kwamen waren o.a. Brazilië, Canada, Spanje, Saksen (Duitsland);
  4. er was de mogelijkheid om b2b-meetings vast te leggen via een ‘partnering platform’ dat uitstekend werkt.

Swiss Biotech Day is een gevarieerd en interessant concept dat werkt omwille van meerdere redenen:

  • Vooreerst, is de sector van de life sciences (incl. biotech, medtech en farma) een belangrijke industrie in Zwitserland.
  • Ten tweede, zet Zwitserland al meer dan twintig jaar erg zwaar in op ‘innovatie’, dat net een cruciale key driver is voor de hele sector van biotech/life sciences.
  • Ten derde, Swiss Biotech Association (de federatie en organisator van het event) is een erg professionele en succesvolle federatie, die ondertussen ca. 500 leden telt.
  • Tot slot, het event kan interessant zijn als netwerevent, maar ook als een manier om potentiële nieuwe klanten aan te trekken.

Vlaamse biotechbedrijven hebben ondertussen ontdekt dat Swiss Biotech Day voor hen interessant kan zijn, niet alleen als netwerkevent, maar ook als een manier om potentiële nieuwe klanten aan te trekken. Een tiental Vlaamse biotechbedrijven schreef zich in voor Swiss Biotech Day 2023 en twee Vlaamse biotechbedrijven waren prominent aanwezig met eigen stand.

De volgende editie Swiss Biotech Day 2024 zal plaatsvinden op 22 en 23 april 2024 in Bazel.

26 april 2023