U bent hier

Swedbank optimistisch over de slagkracht van de Baltische economieën

In de economische vooruitblik stelt Swedbank, één van de belangrijkste banken in de regio, dat de Baltische economieën minder hard zijn getroffen door de gevolgen van de coronacrisis dan aanvankelijk verwacht.

Na een deuk in volle crisis, blijkt het consumentenvertrouwen in de regio hersteld te zijn, wat zich vertaalt in onder andere de consumentenuitgaven en transacties op de immomarkt. Ook de retailtrade bevindt zich quasi op hetzelfde niveau als in januari van 2020, net voor de crisis begon.

Swedbank is in het bijzonder optimistisch over het herstel van Letland. Dat land kondigde nooit een volledige lock down af en lijkt daar nu de vruchten van te plukken. Voor 2020 voorspelt men dan ook een krimp van slechts 5% van het Letse bbp.

De bank stelt hetzelfde cijfer voorop voor buurland Estland, waar voornamelijk de productie en toeristische sector een stevige klap kregen. Este gezinnen blijken iets meer te sparen waardoor het herstel graduelerer verloopt, aldus de analysten van de bank.

De zuidelijke buur Litouwen komt vooralsnog het best uit de crisis met een beperkte negatieve vooropgestelde groei van 1,7%. Een goede aanpak van de crisis met een arsenaal aan steunmaatregelen, beperkte afhankelijkheid van toerisme en een weerbare export maken het recept vooralsnog succesvol. Swedbank waarschuwt wel voor een oververhitting van de Litouwse economie in 2022.

Lees het volledige rapport in bijlage.

25 augustus 2020

Bijkomende informatie

Swedbank August 2020 (PDF – 4 MB)