U bent hier

Stockmann verkoopt de zakelijke activiteiten van ‘Stockmann Delicatessen’ in Finland aan S Group

Stockmann en S Group, marktleider in de Finse retail sector, hebben een overeenkomst getekend over de verkoop van de zakelijke activiteiten van Stockmann Delicatessen in Finland aan de regionale coöperatieven van S Group. De transactie omvat alle bedrijfsactiviteiten van Stockmann Delicatessen in Finland. De aandelen van Stockmann Delicatessen in de Baltische landen blijft in portefeuille van Stockmann. De zes Delicatessewinkels blijven in de warenhuizen, maar hun eigendom wordt overgedragen aan HOK-Elanto, Turku en Tampere, de regionale coöperatieven van S Group. De Delicatessenketen wordt overgedragen aan SOK en ‘Stockmann Delicatessen-kitchen’, die het eten bereidt, wordt overgemaakt aan Meira Nova, een dochteronderneming van SOK.

Stockmann Delicatessen heeft ongeveer 800 werknemers in Finland. Zij zullen mee overgaan naar S Group. De regionale coöperaties worden een belangrijke partner van Stockmann Real Estate, als ze beginnen als huurders in faciliteiten die eigendom zijn van Stockmann en als ondernemer in faciliteiten die door Stockmann worden gehuurd.

De transactie is onderworpen aan de goedkeuring door de Finnish Competition and Consumer Authority. Als de toestemming in 2017 wordt verleend, kan de transactie al op 31 december 2017 worden afgerond. De schuldvrije transactieprijs (€ 27 miljoen), wordt contant betaald op het ogenblik van het afsluiten van de transactie en zal een positief cash flow effect hebben van ongeveer € 20 miljoen. Stockmann herkent een eenmalige winst van ongeveer 3 € miljoen op de transactie. De transactie zal vanaf 2018 de winstmarge van de Stockmann Groep verbeteren.

De omzet van Stockmann Delicatessen in Finland, exclusief de winkel in Oulu, bedroeg in 2016 € 127 miljoen, met een operationeel verlies van € 11 miljoen. De winkels vertegenwoordigden in 2016, 25% van de omzet van Stockmann Retail en 12% van de omzet van de Stockmann Groep. Stockmann Retail zal zich richten op mode-, schoonheids- en huishoudproducten. De CEO is van mening dat dit Stockmann de mogelijkheid geeft om hun marktpositie te verstevigen en een positief bedrijfsresultaat voor Stockmann Retail in 2018 te behalen.

Stockmann verwacht dat de omzet van de Groep voor 2017 nog zal dalen als gevolg van de veranderingen in het winkelnetwerk en de productmix. Maar het gecorrigeerde bedrijfsresultaat zal naar verwachting verbeteren, in vergelijking met 2016.

25 juli 2017