U bent hier

Sterk presterende sectoren in de Poolse economie

Het Poolse bbp kromp vorig jaar met 4% waarmee het land voor het eerst in dertig jaar in een recessie belandde. Toch zijn er ook sectoren en bedrijven voor wie 2020 helemaal geen crisisjaar was. 

Voor de vastgoedsector was 2020 een succesvol jaar. Er werden meer dan 220.000 appartementen opgeleverd aan kopers, het hoogste aantal sinds 1980. De vastgoedmarkt trekt investeerders aan die omwille van de lage rendementen van spaarrekeningen andere mogelijkheden zoeken. Deze trend wordt waarschijnlijk de komende jaren verdergezet. De vastgoedboom heeft de vraag naar interieurdesign positief beïnvloed. Interieurspecialist Homsy greep de crisis aan om zijn online aanwezigheid sterk uit te breiden en zag zijn omzet op die manier met bijna 200% aandikken. Het bedrijf profiteerde ook van de sterk gestegen vraag van particulieren om thuiswerkruimtes in te richten. Nu het bedrijf zijn aanwezigheid succesvol heeft weten uit te breiden in Polen, neemt het in een volgende stap ook buitenlandse klanten in het vizier.  

Een ander bedrijf dat floreert is Vee dat technologie ontwikkelde om AI te integreren in call centers, waarbij customer support op succesvolle manier verzekerd wordt door virtuele assistenten en voicebots. Vee heeft de ambitie om een van de toonaangevende spelers te worden in Europa in een zich sterk ontwikkelende markt. Ook het bedrijf Koda Bots, dat een chatbot ontwikkelde om de inwoners van Wrocław te informeren over wat ze moeten doen indien ze COVID-19 symptomen vertonen, zag de vraag sterk toenemen. Deze succesverhalen illustreren de stijgende vraag naar automatisering van communicatieprocessen. 

Technologie heeft in het algemeen de wind in de zeilen. Drie start-ups - Booksy, Brainly en ICEYE - wisten vorig jaar samen PLN 900 miljoen (€198,5 miljoen euro) op te halen. Risicokapitaalfondsen investeerden vorig jaar trouwens voor een recordbedrag van PLN 2,1 miljard (€463,3 miljoen euro) in beloftevolle bedrijven. In de life sciences sector viel o.m. Bioceltix, gespecialiseerd in veterinaire behandelingen, op. 

In de medische sector groeide de populariteit van zorg op afstand. Hier springt o.m. het bedrijf Healthup in het oog, dat met AioCare een tool ontwikkelde voor patiënten met chronische longaandoeningen. Het bedrijf wist extra investeringen aan te trekken en kijkt volop naar buitenlandse expansie.

2 maart 2021