U bent hier

Spanje: nieuwe wetgeving zal het mogelijk maken om vennootschappen op afstand op te richten.

Er zal zo snel mogelijk een nieuwe wetgeving rond digitale efficiëntie worden ingevoerd in Spanje. De nieuwe wetgeving implementeert de Europese Richtlijn 2019/1151 met betrekking tot het gebruik van digitale instrumenten en processen in het kader van het vennootschapsrecht.  

Hierdoor zal het voor bedrijven mogelijk worden om vennootschappen op afstand op te richten, het zal dus niet meer nodig zijn om fysiek aanwezig te zijn op het notariskantoor. Hetzelfde geldt voor de benoemingen, de liquidaties, de beëindigingen en de kapitaalverhogingen of -verminderingen van vennootschappen. Algemeen zullen de notarisafspraken via videoconferenties dus ook verrichtingen kunnen valideren.  

De toekomstige wetgeving zal een positief effect hebben op het ondernemerschap en de concurrentie. Het opstarten van een vennootschap zal vlotter verlopen, de kosten zullen lager zijn en er zal ook minder papier verspild worden.   

In België is de richtlijn sinds kort omgezet waardoor het sinds 1 augustus 2021 mogelijk werd om een Belgische vennootschap volledig digitaal op te richten.  

Bron: El Mundo, Lunes 25 de Abril de 2022 (P29)

Zie ook:

28 april 2022