U bent hier

Spaanse start-up scene bloeit verder open

2020 is een interessant jaar geweest voor het Spaanse startup-ecosysteem. Ondanks het feit dat Spanje hard werd getroffen door de pandemie, die hele bedrijfstakken op zijn kop heeft gezet, is het toch in staat geweest om te reageren en is het geëindigd met een recordniveau van economische activiteiten bij de Spaanse start-ups. Het is evenwel duidelijk, dat het investeringsvolume van 2019 niet werd gehaald.

In de loop van 2020 werd een groei van meer dan 36% gerealiseerd en werden 336 investeringstransacties gesloten met Spaanse start-ups. Door het lagere aantal rondes in de rijpere fases was het investeringsvolume echter lager dan in 2019 (1,1 miljard euro, 11% minder dan 2019).

Hoewel er een algemene stijging is van het aantal transacties in bijna alle sectoren, zijn de investeringen in de sectoren van mobiliteit en logistiek (>264 miljoen euro, maar -34%) licht gedaald, en zijn ze licht gegroeid in de sector van Fintech en Insurtech (>215 miljoen euro, +8,4%), allen als sectoren met veel opportuniteiten in Spanje. Toch zijn het de sectoren die het meest profiteren van de pandemie, zoals cybersecurity (+109%), gezondheid en wellness (+84%), e-commerce (+53%), Edtech (+157%) en gaming en entertainment (+15%).

De investeringen van fondsen van buitenlandse oorsprong daalden met 21%. Hun aantal buitenlandse activiteiten nam toe (+52,5%), bovendien begonnen ze ook vroeger te investeren. Het investeringssegment van Europese en Noord-Amerikaanse fondsen neemt aanzienlijk toe.

Spanje staat op de tiende plaats in de top 10 van Europese landen met de meeste financiering voor startende ondernemingen. Barcelona en Madrid komen naar voren als de twee meest betaalbare steden (op een totaal van 10) om een bedrijf te starten. Wat de huurprijs van kantoren en de loonkosten betreft, besteedt een startend bedrijf met een team van 25 mensen 1,54 miljoen euro per jaar in Barcelona en 1,48 miljoen euro in Madrid. Dit zijn aspecten die, samen met de levenskwaliteit, van oudsher internationaal talent aantrekken en die Spanje dit jaar tot de zesde voorkeursbestemming maken voor Europese bedrijven om hun tweede hub te vestigen.

Hoewel Barcelona en Madrid nog steeds aan de leiding staan wat investeringen betreft, is het percentage dat zij vertegenwoordigen met meer dan 20% gedaald. De investeringen buiten deze hubs stegen met meer dan 152%, aangevoerd door Valencia.

Madrid is één van de Europese steden met de interessanste groeimogelijkheden in Spanje en ook de 13de meest vertrouwde van de 75 Europese start-up hubs. Volgens 'Startup Heatmap Europe' telt Madrid 111.800 sotware-ontwikkelaars, 36 connectiviteitspunten, 13 lokale kantoren van unicorns.

Wat bedrijfsoprichters het meest bevalt aan Madrid als Europese start-up hub is de aanwezigheid van talent en connecties met de industrie. Ook het bestaan van het behulpzame ecosysteem, de prijs-kwaliteitsverhouding, de toegang tot financiering en het gemak van zakendoen.

Start-up accelerators in Madrid met de hoogste vertrouwensscore zijn Wayra Madrid en ESA BIC Madrid Region, met respectievelijk 93% en 86%. Cabify, Spotahome, Bnext, Fintonic, Lingokids en Bipi zijn de meest succesvolle start-ups in Madrid.

Madrid is ook een stad waar start-up evenementen worden georganiseerd door bekende innovatieplatforms zoals 'South Summit' en 'Digital Enterprise Show'. 'South Summit' is bijvoorbeeld het toonaangevende innovatieplatform dat de meest disruptieve startups verbindt met wereldwijde investeerders en bedrijven die op zoek zijn naar innovatie. De South Summit 2021 start-up competitie vindt plaats in Madrid tussen 5 en 7 oktober.

Infobronnen:

21 april 2021