U bent hier

Spaanse gaming-sector biedt opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven

Uit de meeste recente marktstudies en indicatoren blijkt dat de groei van de Spaanse gamesector in Spanje er positief uitziet. Het belangrijkste gegeven is dat de Spaanse gaming-sector in 2018 een omzet behaalde van 813 miljoen euro, 14% meer dan in 2017. Als deze positieve trend doorzet, zal de sector in 2022 naar verwachting 1.2 miljard euro bedragen.

De Spaanse overheid biedt een aantal interessante stimuleringsmaatregelen voor O&O en technologische innovatieactiviteiten voor buitenlandse bedrijven die zich in Spanje willen vestigen. De O&O-belastingaftrek op het Spaanse vasteland bedraagt 25%, op de Canarische Eilanden 25% en in Navarra 40%. De belastingaftrek voor innovatie bedraagt op het vasteland 12%, op de Canarische Eilanden ongeveer 45% en in Navarra 15%.

Naast alle positieve gegevens, stimuleringsmaatregelen en groeiende mogelijkheden van de Spaanse gamingsector, kampt deze nog steeds met hetzelfde probleem als enkele jaren geleden. Eén van de aandachtspunten is dat het een jonge sector is, waarvan 61% een omzet heeft van minder dan 200.000 euro per jaar, en dat er een gebrek is aan financiële steun.

Het als bijlage opgenomen marktonderzoek, uitgevoerd door ICEX, het nationale Spaanse export - en investeringsagentschap, in samenwerking met DEV, de Spaanse vereniging voor de ontwikkeling en publicatie van games en amusementssoftware, geeft de lezer informatie over betrouwbare partners, studio's, onafhankelijke ontwikkelaars en uitgevers en ook over geavanceerde technologie en dienstverleners op het gebied van videogames.

21 april 2021

Bijkomende informatie