U bent hier

Spaanse energiereus Iberdrola investeert ongeveer 3 miljard euro in offshore-windenergie

Drijvende offshore-windenergie krijgt geleidelijk vorm in Spanje. Verscheidene projecten zijn reeds ingediend bij het Ministerie voor Ecologische Overgang en Demografische Uitdaging. Het meest recente project zijn twee windparken van elk 490 MW die Iberdrola heeft voorgesteld voor installaties voor de kust van Galicië.

Het betreft de windmolenparken San Brandán en San Cibrao. Het eerste ligt in het noorden van de provincie A Coruña, op ongeveer 12 km van de kust. Het tweede ligt in het noorden van de provincie Lugo, op ongeveer 14 km van de kust. Beide bestaan uit 34 windturbines met een vermogen van 14 MW, zodat ze elk een totaal vermogen hebben van 490 MW en zijn geplaatst op drijvende platforms op een diepte van 100 tot 200 meter.

Deze twee projecten komen bovenop het project dat recent werd voorgesteld in de Canarische Eilanden en dat een capaciteit heeft van 238 MW. In totaal heeft Iberdrola nu 1.218 MW in drie projecten, waarmee het de grootste speler is op het gebied van offshore-windenergie in Spanje.

Daarmee overtreft het Blue Energy en Sener met zijn project van 1.000 MW voor de Catalaanse kust. Dit blijft echter het grootste project dat tot dusver is ingediend.

Andere drijvende windmolenparken in Spanje zijn onder meer de volgende:

  • GREENALIA: 250 MW offshore-windenergie in vijf projecten van elk 50 MW voor de kust van Gran Canaria.
  • EDPR en ENGIE (OCEAN WINDS): twee projecten, één van 144 MW in Gran Canaria en een ander van 50 MW voor de kust van Lanzarote.
  • ACS: zal verschillende projecten uitvoeren voor de ontwikkeling van 200 MW drijvende offshore-windenergie voor de kust van het eiland Gran Canaria.
  • ENEROCEAN: zal 180 MW ontwikkelen met zijn innovatieve W2Power-platform, het eerste drijvende offshore-windmolenplatform met dubbele turbine ter wereld, in twee projecten voor de kust van Gran Canaria voor de gemeente San Bartolomé de Tirajana.

Al meer dan 3 GW drijvende offshore-windenergie is reeds bij het ministerie ingediend.

Nu is het de bedoeling van de regering om de rechten op de offshore-gebieden openbaar aan te besteden. Op dit moment zijn de bedrijven zich aan het positioneren om op deze ruimten te kunnen bieden en zo de projecten te kunnen ontwikkelen.

Iberdrola's grote inzet op offshore-windenergie

Op die manier zou de investering voor de parken in Galicië ongeveer 3 miljard euro kunnen bedragen, één van de grootste investeringen in hernieuwbare energie in Spanje.

De groep heeft dit project specifiek voorgelegd aan de Europese fondsen van het EU-programma Next Generation, omdat het aansluit bij de pijlers van het herstel-, transformatie- en veerkrachtplan van de Spaanse regering, en van mening was dat het een kans bood om de waardeketen van het land te ontwikkelen en de Spaanse industrie te positioneren als een internationale benchmark.

Dit eerste project zou een speerpunt vormen in de ontwikkeling van maximaal 2.000 MW aan drijvende offshore-windenergie die het bedrijf heeft geïdentificeerd en die voor de kust van Galicië, Andalusië of de Canarische Eilanden zou kunnen worden gebouwd.

Met een aanzienlijke projectpijplijn heeft offshore-windenergie zich gevestigd als een belangrijke hernieuwbare technologie voor de toekomstige groei van Iberdrola, gebaseerd op operationele uitmuntendheid en efficiëntie. De onderneming heeft 1,3 GW geïnstalleerd en is bezig met de bouw van nog eens 2,6 GW. De offshore-windenergieportefeuille van de onderneming bedroeg in het eerste kwartaal in totaal 20.000 MW, gebaseerd op markten zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Europa en op nieuwe groeiplatformen met een groot potentieel, zoals Japan, Polen, Zweden en Ierland. Tegen 2030 verwacht Iberdrola 12.000 MW in exploitatie te hebben.

Zij exploiteert momenteel het offshore-windmolenpark West of Duddon Sands (WoDS) (389 MW) in de Ierse Zee, Wikinger (350 MW) in de Duitse Oostzee en East Anglia One (714 MW) in de Britse wateren van de Noordzee. Het ontwikkelt ook het Saint-Brieuc-project (496 MW) voor de kust van Bretagne in Noord-Frankrijk, Vineyard Wind (800 MW) voor de kust van Massachusetts, en Baltic Eagle.

Voor meer info: Pieter Duerinckx, Global Head of Renewable Generation Equipment Procurement (pduerinckx@iberdrola.es)

https://www.linkedin.com/in/pieter-duerinckx-6286115/ 

www.iberdrola.es

21 juni 2021