U bent hier

Spaanse economie verliest aan belang in Europa

De Spaanse krant Economía schreef recent dat de Spaanse economie terrein aan het verliezen is in de Europese economie. Spanje moet opnieuw een hoge groei vertonen, wil het in de EU niet verder aan gewicht inboeten, zowel als economische macht als in termen van inkomen per capita. Eurostat vermeldde dat Spanje slechts 8,4% van het Europese bruto binnenlands product vertegenwoordigt, wat het laagste cijfer in 20 jaar is.

Een belangrijke groei-indicator is de stijging van het inkomen per capita. Tussen 2013 was er een aanzienlijk groei tot 2019, sindsdien is het bbp opnieuw gedaald. De Spaanse economie is er sterker op achteruit gegaan dan de rest van de Europese landen. Spanje ligt op heden zelfs achter op verschillende Oost-Europese landen die later in de EU zijn gekomen. Het bbp van vóór de crisis zal pas in 2023 weer bereikt kunnen worden. Een van de redenen is de zwakke consumptie van de huishoudens, volgens studies zou deze is 2023 nog niet hersteld zijn tot het niveau van vóór de pandemie. Voor 2022 wordt de bbp-groei geraamd op 5,5%.

Vorig jaar werd er voor het eerst sinds 2009 een daling van het bbp in de EU geregistreerd. De daling van de economische activiteit en dus van het bbp is in overeenstemming met de beperkingen die in 2020 zijn ingevoerd om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

Het toerisme, een bron van inkomsten waar de Spaanse economie enorm afhankelijk van is, heeft enorm geleden sinds de komst van COVID-19. Door verschillende restricties en reisverboden is het toerisme de afgelopen twee jaar ook ingekrompen..

Een andere reden voor de neerwaartse bijstelling van de groeiprognoses is het trage tempo van de productieve investeringen door de gebrekkige besteding van de Europese middelen. Spanje zal het eerste EU-land zijn dat de eerste uitbetaling van de 10 miljard Europese fondsen zal ontvangen.

Ook de modesector verliest aan gewicht als een van de belangrijkste drijvende krachten van de Spaanse economie sinds de pandemie. De sluiting van winkels en de beperkingen op sociale activiteiten hebben geleid tot een aanzienlijke inkrimping van het verbruik van persoonlijke benodigdheden en in het bijzonder van modeartikelen. Enkel de onlineverkoop heeft een positieve invloed gekend door het coronavirus. Enkele negatieve gegevens in de modesector zijn de scherpe dalingen in termen van activiteit, werkgelegenheid, export en detailhandelsverkoop. Wat het genereren van werkgelegenheid betreft, heeft de mode haar gewicht op de Spaanse arbeidsmarkt niet alleen gehandhaafd, maar zelfs licht vergroot.

In de rangschikking van de autonome gemeenschappen die het meest tot de mode-industrie hebben bijgedragen, zijn de Valenciaanse Gemeenschap, Catalonië, Galicië en Andalusië de vier koplopers gebleven wat werkgelegenheid en aantal bedrijven betreft.

Bronnen: 

https://www.elconfidencial.com/economia/2021-12-01/ocde-prevision-crecimiento-espana-2021_3334183/

https://www.europapress.es/economia/noticia-peso-moda-economia-espanola-baja-24-ano-covid-19-20211124132834.html

4 januari 2022