U bent hier

Socialemediagebruik in de VS

Het gerenommeerde Pew Research Center doet geregeld onderzoek naar het gebruik van sociale media in de VS. De inzichten daaruit zijn ook bruikbaar voor de talloze Vlaamse bedrijven die actief zijn in de VS en die er online marketingcampagnes uitrollen.

Opvallendst in het rapport "Social Media Use in 2021"  is dat vooral YouTube en Reddit er sterk op vooruitgegaan zijn qua bereik, i.e. het aantal mensen dat zegt een bepaald medium minstens één keer bezocht/bekeken/gebruikt te hebben in de meetperiode. 81% van de ondervraagden meldt YouTube te gebruiken/bezoeken, een stijging van 8 procentpunten tegenover 2019. Reddit, de andere opmerkelijke groeier ging van 11% naar 18%.

Facebook zit op een zeer respectabele 69%, goed voor een tweede plek, achter YouTube, maar plafonneert eigenlijk al een paar jaren rond dat percentage. WhatsApp en LinkedIn zagen sinds 2019 lichte stijgingen van een paar procentpunten.

Bij de jongeren onder de 30 hebben Snapchat en TikTok een sterke aanhang, maar qua bereik in de totale bevolking kunnen deze apps Facebook of YouTube nog lang niet evenaren.

Hoe YouTube vooruitkwam

Videogigant YouTube, net als Google een dochter van Alphabet Inc., zegt dat de recente vooruitgang te danken is aan online onderwijs, groeiende TV-kijkcijfers en live streams tijdens de coronacrisis. Het bedrijf, gevestigd in San Bruno, Californië, schrijft zijn succes toe aan zijn zeer uiteenlopende inhoud, die voor alle leeftijden en groepen wel iets te bieden heeft. Met veel korte video’s en met strategieën voor de boomende e-commerce antwoordde YouTube op nieuwe evoluties in het pandemie-tijdperk. Inhoud voor een jonger publiek groeide ook aanzienlijk, omdat jongeren langer binnen zaten en veel ouders hun kinderen meer YouTube lieten kijken.

Dit jaar bereikte de verkoop van advertenties op YouTube 6 miljard USD in het eerste kwartaal, een jaar-op-jaar stijging van 50%.

Het platform wordt nog steeds het meest gebruikt op smartphones, maar YouTube kijken op een televisietoestel is het snelst aan het groeien. In december 2020 keken meer dan 120 miljoen Amerikanen via hun televisie naar YouTube; vergeleken met de 100 miljoen in maart van dat jaar. 2020 bracht voor het platform trouwens ook wereldwijd een flinke stijging van de kijktijd, met maar liefst 25%.

Uit een ander rapport, van tech-research bedrijf Omdia uit april 2020, was eerder al gebleken dat YouTube het meest gebruikte videoplatform was in de VS, meer gebruikt dan concurrenten Netflix en Amazon Prime.

Antwoord op TikTok

De website van YouTube is en blijft de tweede meest bezochte website, na die van zusterbedrijf Google, met zo’n 2 miljard maandelijkse ingelogde bezoekers; dat “ingelogde” is belangrijk om vermelden, want YouTube laat bezoekers immers ook video’s kijken zonder een account te hoeven aanmaken. YouTube schat dat er dagelijks meer dan een miljard uren aan video’s bekeken wordt.      

En als antwoord op de enorme populariteit van concurrent TikTok bij jongeren, lanceerde YouTube eind 2020 een nieuwe service, YouTube Shorts: korte video’s van maximaal 60 seconden, gemaakt met een gsm, en eventueel bewerkt met specifieke Shorts tools in de app. Die YouTube Shorts halen nu wereldwijd al zo’n 15 miljard views per dag, zo meldde de Alphabet/Google CEO Sundar Pichai eind juli. (In maart was dat nog 6,5 miljard views).

Ook shopping komt eraan       

Wat de toekomst betreft: net als concurrenten Facebook en Instagram wil het videobedrijf zijn inkomstenbronnen diversifiëren. Naast de inmiddels "traditionele" online advertenties, het betalende Premium-abonnement om reclame-vrij te kijken, en de abonnementen op bepaalde kanalen, is e-commerce nu een belangrijk aandachtspunt geworden, bevestigde Neal Mohan, Chief Product Officer, dit voorjaar. YouTube wil met andere woorden ook een shopping-site worden, en het heeft daartoe al een bèta-versie van z’n winkelomgeving getest. Simpel voorgesteld: je ziet wat in een video, en je hoeft maar te klikken om het te kopen, zonder YouTube te verlaten. (E.P.)

12 september 2021