U bent hier

Sociale en economische impact van COVID-19 in Marokko

De Wereldbank en Verenigde Naties onderzochten in samenwerking met het Marokkaanse 'Haut-Commissariat au Plan' de sociaal-economische impact van de COVID-19-crisis in Marokko. Een strategische nota met de resultaten van dat onderzoek en een aantal aanbevelingen en actiepunten werd onlangs gepubliceerd.

Op 2 maart werd de eerste besmetting vastgesteld en de Marokkaanse overheid greep snel in: het aantal bedden op intensieve zorgen werd verhoogd van 1640 tot 3000 en een strikte lockdown werd afgekondigd op 20 maart. Sinds 10 juni evolueert de situatie echter in negatieve zin en zijn er meerdere uitbraken binnen industriële en familiale clusters te noteren. De impact op sectoren zoals toerisme, transport, cultuur en evenementen maar ook de informele sector zijn van die aard, dat ze een continue solidariteit en een langetermijnstrategie vragen.

Marokko speelt ook een belangrijke rol op het Afrikaanse continent en de Zuid-Zuid relatie. Marokko stuurde lokaal geproduceerd medisch materiaal naar 15 Afrikaanse landen. 

De Marokkaanse economie is sterk afhankelijk van de Europese Unie, haar belangrijkste handelspartner. In- en uitvoer zakten dramatisch. De prognose voor het bnp dit jaar is -5,8%, de eerste recessie in twee decennia, waardoor de armoede zal stijgen, vooral onder informele arbeiders.

17 augustus 2020

Bijkomende informatie