U bent hier

Smart home in Italië

Wat is smart home?

De term smart home verwijst naar de mogelijkheid om systemen en apparaten in een huis automatisch of op afstand te beheren, om energie te besparen, het thuisleven te vereenvoudigen en/of de veiligheid van mensen in hun huis te garanderen.

2018 was een keerpunt voor de smart home-sector in Italië: niet alleen is de markt toen met 52% gegroeid ten opzichte van 2017, maar de langverwachte smart home-speakers zijn eindelijk op de markt gekomen. 2019, met een verdere stijging van 40%, heeft het fenomeen alleen maar bevestigd. Slimme spraakassistenten hebben niet alleen geweldige innovaties geïntroduceerd op het gebied van oplossingen voor gebruikers, maar ze dienen ook als drijvende kracht voor de hele industrie, die een toename van de verkoop van verschillende smart home-items heeft gezien.

De belangrijkste toepassingen voor de smart home

Internet of Things smart home-oplossingen beperken zich natuurlijk niet alleen tot slimme speakers. Smart home-producten en -technologieën worden steeds talrijker en dragen bij tot het verbeteren van het comfort in woningen, het beschermen van het milieu door energiebesparing en het waarborgen van de veiligheid van mensen. 

Welke zijn voornamelijk aanwezig op de Italiaanse markt?

• Airconditioning/verwarming (airconditioners, thermostaten of chauffageketels die vanop afstand of via de App instelbaar zijn);
• Huishoudelijke apparaten (die men op afstand kan in- en uitschakelen, via de App of met de eigen stem, vaatwassers, wasmachines, magnetrons);
• Verlichting (aan/uit, kleur of intensiteit aanpassen via app of met de eigen stem);
• Beveiliging (videobewakings- en video-intercomsystemen met de mogelijkheid om op afstand en/of vanaf smart-tv's toegang te krijgen tot beelden, slimme sloten die alarmen verzenden in geval van inbraak);
• Smart home-luidsprekers (spraakgestuurde apparaten waarmee u informatie kan ontvangen - bijvoorbeeld over weer, verkeer - en om commando's te geven, bijvoorbeeld lampen of temperatuur aanpassen).

Smart home-speaker: welkom Google Home en Amazon Echo!

Google Home en Amazon Echo, echte "virtuele butlers", hebben niet alleen de door de fabrikanten zelf verwachte verkopen ver overtroffen, maar hebben ook de publieke belangstelling voor het smart home-gebied gestimuleerd. Als gevolg hiervan heeft de aanzienlijke inspanning op het gebied van marketingcommunicatie door Google en Amazon ook de verkoop van andere slimme objecten voor huizen aangemoedigd, voornamelijk met betrekking tot verwarming en verlichting.

Maar wat maakt slimme spraakassistenten zo aantrekkelijk voor gebruikers? Aan de ene kant bieden ze een breed scala aan voortdurend toenemende functies (Amazon beweert tot 20.000 apparaten te ondersteunen die compatibel zijn, terwijl Google er meer dan 10.000 heeft), aan de andere kant bieden ze de gebruiker de mogelijkheid om in hun huis te communiceren via alleen de spraak. Niet alleen dat maar dankzij dit type interactie heeft de gebruiker de mogelijkheid om meerdere objecten en services op een geïntegreerde manier te beheren, zonder verschillende apps voor elk afzonderlijk apparaat te hoeven gebruiken.

Smart home en security: het belang van het beschermen van data

Met smart home-oplossingen kan u een grote hoeveelheid gegevens verzamelen over de werking van verbonden apparaten en het gedrag van de mensen die ze gebruiken. Als gevolg hiervan kunnen spelers in de branche gegevens gebruiken om gebruikers beter te profileren of om gerichter aankoopadvies te geven, maar wat zijn de implicaties op het gebied van cyberbeveiliging en gebruikersprivacy? En hoe hackeraanvallen te voorkomen? 

Om de privacy van mensen te beschermen, wordt de kwestie van informatiebeveiliging steeds relevanter op regelgevend niveau. In feite moeten bedrijven die in Europa actief zijn in de smart home-sector aantonen dat ze GDPR-compliant zijn en degenen die in de toekomst de Europese markt willen betreden, moeten voldoen aan hun veiligheidsnormen om slimme producten te kunnen verkopen, om de veiligheid van de verzamelde en verzonden gegevens te garanderen.

Smart home in Italië

De Italiaanse smart home-markt sloot 2020 op 505 miljoen euro af, een daling van 5% ten opzichte van 2019.

In deze moeilijke tijden zijn de traditionele toeleveringsketens en het online kanaal nog steeds de belangrijkste aankoopkanalen. Robotstofzuigers en luchtreinigers kennen een enorme 'boom' in de verkoop.

De eerste lockdown kende begin 2020 een daling in de verkoop tussen de 60 en 100%, doch de zogenaamde smart home-markt kende nadien, en dit tot het einde van het jaar, een robuust herstel. Dit herstel werd ook begunstigd door sommige maatregelen zoals de ecobonus en de domoticabonus, en heeft het mogelijk gemaakt om de impact van de economische en gezondheidscrisis in te dammen, zozeer zelfs dat de sector het jaar van de pandemie is doorgeworsteld met een beslist lichte daling in vergelijking met die in veel andere segmenten. Het nieuwe onderzoek van de 'Osservatorio Internet of Things' van de School of Management van de Politecnico van Milaan bevestigt dit. De Italiaanse smart home-markt sloot 2020 af op iets meer dan een half miljard euro (meer precies 505 miljoen), een daling van 5% ten opzichte van 2019. Het was een moeilijk jaar in de hele wereld doch van de omliggende landen werd dit in Italië erger gevoeld dan in de andere landen: de markt bleef stabiel in Spanje (420 miljoen) en in Frankrijk was er een kleine groei (1,1 miljard, +3%), terwijl Duitsland (2,9 miljard, +16%) en het Verenigd Koninkrijk (2,8 miljard, +10%) een aanzienlijke groei hebben doorgemaakt.

De pandemie, en dit volgens de analisten van de 'Digital Innovation Observatories', had als voorname verdienste dat het 'de thuis' terug ín het middelpunt van de aandacht bracht, en dit voor burgers en overheid. Deze laatste activeerde de "110% superbonus" om investeringen in efficiëntie en veiligheid van condominiums en particuliere huizen, evenals bedrijven, te ondersteunen. In feite heeft deze laatste maatregel nog geen directe impact gehad op de smart home-markt. De introductie ervan heeft echter een trapsgewijs effect gehad op andere maatregelen zoals de ecobonus of de domoticabonus, die vooral de verkoop van chauffageketels, thermostaten en slimme airconditioners heeft begunstigd.

2020 was ook het jaar van de 'boom' in de e-commerce. Online retailers groeiden met 20% en overtroffen het marktaandel van de traditionele toeleveringsketen van installateurs, dat 17% van de markt verloor. Multi-channel retailers hadden ups en downs en sloten het jaar iets lager af dan in 2019. De algemene vertraging op de markt heeft echter het kennisniveau of het gebruik van ‘connected objects’ door Italianen niet doen afnemen: 69% van de consumenten heeft minstens één keer horen spreken over smart home, 43% heeft ten minste één ‘smart object’ en twee op drie personen zeggen dat ze deze ‘smart solutions’ in hun bezit ook gebruiken.

- 46% van de Italianen denkt eraan om te investeren in de eigen woning in 2020 (bron: Casadoxa).
- 82% van de 18 tot 34-jarigen weet wat de term 'smart home' inhoudt, tegen 61% van de 55 tot 74-jarigen.

Giulio Salvadori, directeur van het 'Osservatorio Internet of Things' verklaart dat de pandemie de sterke groei van de aankoop van deze objecten heeft gestopt, maar dat de markt toch in staat is geweest om slechts een kleine daling te registreren. Dit is een uitstekend resultaat gezien de context waarin bedrijven moesten opereren en gelet op ineenstorting van de verkoop in het eerste deel van het jaar. Ook heeft de gemiddelde Italiaan aan koopkracht verloren. Aan de andere kant heeft de pandemie bijgedragen aan het vernieuwen van de interesse van Italianen in het verbeteren van de huisvesting, de levenskwaliteit en het besef van de belangrijkheid van de digitale cultuur van gebruikers: deze elementen zullen ook de markt in 2021 stimuleren.

De nieuwe centrale plaats die 'de thuis' tijdens de pandemie kreeg, was gunstig voor de verkoop van enkele slimme oplossingen, terwijl andere net minder werden aangekocht. Beveiligingsoplossingen (camera's, deur- en raamsensoren en ‘smart locks’, etc.) kennen met 105 miljoen euro momenteel de toppositie qua marktaandeel (21%), maar zorgen tevens vandaag voor een daling van 30% ten opzichte van 2019. De hoogste trede van het podium wordt echter gedeeld met een groeiende categorie: smart speakers. Deze laatste delen samen de eerste plaats van 105 miljoen euro (+10%), ook gelijk aan 21% van de markt. Opgemerkt moet echter worden dat slechts 14% van de eigenaars van slimme speakers deze gebruikt om andere slimme objecten in huis te beheren. Kortom, aan echte slimme integratie moet nog worden gewerkt.

Na deze ex-aequo vinden we de huishoudapparaten met 100 miljoen euro, gelijk aan 20% van de markt en groeiend met 17%, gekenmerkt door een uitbreiding van het "smart"aanbod en met sommige apparaten (stofzuigerrobots en luchtreinigers), die een verkoops'boom' markeerden. De consument gebruikt deze slimme toepassingen ook effectief meer. Chauffageketels, thermostaten en ‘smart’ airconditioners voor verwarming en airconditioningbeheer profiteerden van de incentives (superbonus en ecobonus), wat een groei genereerde van 15% voor een omzet van 75 miljoen euro, gelijk aan 15% van de markt. Op de laatste plaats zien we de audioluidsprekers (9% van de markt) en de ‘smart’verlichting (8%).

Hoewel de groei in grote getale in lijn is met die van de belangrijkste westerse landen, loopt Italië in absolute termen nog steeds achter in Europa. Er moet nog op verschillende punten worden gewerkt, van het aantal objecten dat met spraak kan worden beheerd tot de communicatie met de consumenten, die zich meer moeten richten op het tonen van de echte voordelen van slimme producten.

Een belangrijke rol kan in die zin worden gespeeld door retailers die meer moeten inzetten op communicatie en marketing en het belang van smart home-producten, om alzo de smart home-technologie naar een breder publiek te brengen.

Bronnen:
Osservatorio Politecnico Università di Milano
La Repubblica (Andrea Frolla)

9 maart 2021