U bent hier

Smart City Expo World Congress - Barcelona

De focus van het Smart City Expo World Congress (SCEWC), dat plaatsvond van 14 tot 16 november 2017 in de Gran Via beursgebouwen van Fira de Barcelona, lag op steden voor en door mensen. “Empower Cities, Empower People”

Digitale technologie, en meer bepaald ICT en IoT, vormt de ruggengraat van de steden van de toekomst, maar steden worden beheerd en bewoond door mensen en het zijn deze die de toekomst van de steden in handen hebben. SCEWC heeft dit keer volop willen inspelen op het talent en de creativiteit die in de steden aanwezig zijn.

Aan deze editie namen 675 exposanten deel, 14% meer dan in 2016. Toonaangevende bedrijven zoals Alstom, AT&T, Bosch, Cellnex, Cisco, Deutsche Telekom, Engie, FCC, Ferrovial, Fiware, Hexagon, Huawei, Intel, Mastercard, Microsoft, PTC , SAP, Siemens, Silver Spring Networks, Suez en ZTE brachten er hun meest innovatieve oplossingen voor de stedelijke uitdagingen van de toekomst.

Vertegenwoordigers van 700 steden uit de hele wereld waaronder Atlanta, Berlijn, Casablanca, Dubai, Londen, Lyon, Montevideo, Moskou, New York, Quebec, Tel Aviv en Zheijhang, om er maar enkele te noemen, en ook landenpaviljoenen waaronder Australië, China, Duitsland, Nederland, Indië, de VS, Japan en ook België waren op het appel aanwezig.

420 internationale sprekers namen deel aan het programma van het congres dat rond verschillende thema’s gestructureerd was: stadsbeheer, veilige steden, economie, mobiliteit, duurzaamheid en datatechnologie.

FIT nam voor het eerst deel aan SCEWC in samenwerking met zijn structurele partner DSP Valley op een gezamenlijke stand met AWEX en BIE.  

10 Vlaamse exposanten - Accelleran, Campus Energyville, DSP Valley, Hoplr, Hydroscan, IMEC Leuven, Living Tomorrow, Locate in Limburg, Rombouts Holding, Settlemint, presenteerden er innovatieve technologische applicaties: van digitale communicatieplatformen en mobiele toepassingen tot energie-efficiënte oplossingen. De steden Antwerpen en Gent profileerden er zich als “smart cities in a smart region”.

IMEC organiseerde op 14 en 15 november het bezoek van een officiële delegatie van Smart Flanders. Vertegenwoordigers uit 13 Vlaamse steden namen hieraan deel.

In het kader van Europe Enterprise Network (EEN) vond een B2B netwerkingsevent plaats waaraan meer dan 20 Vlaamse bedrijven deelnamen.

DSP Valley organiseerde verschillende presentaties, een Smart City Tech workshop en een “meet & greet” van Vlaamse bedrijven op het Nederlandse paviljoen.

Te oordelen naar de feedback van de deelnemers mag de eerste deelname van FIT aan deze beurs als succesvol bestempeld worden. Een deelname in 2018 staat op het programma.

29 november 2017