U bent hier

Smart cities in Italië: ruimte voor vooruitgang

Hoe smart zijn de Italiaanse steden? Wat zijn de belangrijkste projecten voor digitale energie? En wat zijn de verwachtingen voor de komende jaren? Het verslag Digital Energy Report: smart cities and digital energy in Italy biedt een gedetailleerd antwoord op deze en andere vragen in verband met de Italiaanse sector van smart mobility en digitale energie.

Het verslag wordt elk jaar door de werkgroep Energy & Strategy Group uitgevoerd. Docenten en onderzoekers van de faculteit Ingenieurswetenschappen van de gerenommeerde Politecnico di Milano werken samen om een nauwkeurig beeld te schetsen van deze innoverende disciplines en hun bestaande en potentiële toepassingen.

Door het analyseren van drie verschillende pijlers kan het niveau van de energetische digitalisatie geschat worden: living (publieke gebouwen en infrastructuren), mobility (alle oplossingen rond mobiliteit) en environment (o.a. energieproductie, afvalbeheer). De analyse werd op de 15 'smartste' Italiaanse steden uitgevoerd, namelijk de steden met het grootste aantal innovatieve projecten rond energie en de beste aanpak t.o.v. digitalisering. Milaan staat eerste in de ranglijst, gevolgd door Bologna, Venetië, Firenze en Turijn.

Noord-Italië scoort goed, maar er is nog veel ruimte voor vooruitgang. Meer dan 70% van de geanalyseerde projecten gaat over analoge oplossingen - slechts 5% wordt als volkomen digitaal beschouwd. Ook de investeringen in deze projecten zouden beter kunnen presteren: slechts 47 miljoen euro per jaar werd in publieke projecten geïnvesteerd in 2018. Privé-investeringen zijn daarentegen fors aan het groeien. 

Maar de trend blijft in ieder geval positief: Italië kan zeker een interessante doelmarkt worden voor de Vlaamse firma's in de sector, vooral nu dat er een gebrek blijkt te zijn aan spelers die de overgang van analoge naar digitale oplossingen kunnen aanvoeren.

Neem gerust contact via milan@fitagency.com om de digitale versie van het verslag te ontvangen.

Voor meer info:

Energy&Strategy Group
Via Lambruschini 4 - 20156 Milano
Tel: +39 02 23999544
info@energystrategy.it
www.energystrategy.it

21 februari 2019