U bent hier

Smart Automation Austria 2019 - Linz

Smart Automation Austria is de vakbeurs voor alles wat te maken heeft met automatisering en robotisering bij industriële productieprocessen. De beurs wordt georganiseerd door Reed Exhibitions alternerend in Wenen en in Linz.

De editie 2019 vond plaats van 14 tot 16 mei in Linz, op de klassieke locatie van het Design Center (een grote overdekte ruimte) en was minder groot dan de editie in Wenen. Linz is de regionale hoofdstad van Oberösterreich, het meest geïndustrialiseerde Bundesland van Oostenrijk met veel grote en middelgrote ondernemingen in alle belangrijke industriesectoren zoals automotive, chemie, ICT en staal, om er maar enkele te noemen.

Geen wonder dat de beurs SMART Automation Austria editie 2019 in Linz focuste op de oorspronkelijke thema’s van de beurs, namelijk industriële automatisatie, robotisering en alles wat daarrond draait. Dat in tegenstelling met de editie van 2018 in Wenen, de hoofdstad die minder industrie heeft en waar de focus meer lag op connectiviteit, Industrie 4.0 en Internet of Things.

Die meer ‘hippe’ thema’s kwamen in de 2019 editie in Linz uiteraard wel aan bod, maar veel minder dan in Wenen. In Linz (2019) ging het meer over industriële automatisatie of robotisering in alle mogelijke sectoren en met alle mogelijke belangrijke facetten die daarbij komen kijken zoals: de noodzakelijke sensoren, meettechnieken, verwerking van data opgepikt en verzonden door sensoren, aandrijfsystemen (niet alleen voor transportbanden, maar ook voor robots gebruikt voor stockeren), besturingssystemen op afstand, veiligheidssystemen voor het verzenden, oppikken en verwerken van data, …

Smart Automation Austria is een publieksbeurs, maar de meeste bezoekers zijn toch business mensen (vaklui en zaakvoerders) en studenten aan universiteiten & technische hogescholen. Op de 2019 editie in Linz stelden 197 exposanten tentoon, waarvan de meerderheid (85%) uit Oostenrijk en de rest (15%) uit Duitsland. Er waren ook enkele exposanten uit de buurlanden Italië en Zwitserland. Verder waren er ook enkele belangrijke clusters aanwezig, o.a. Linz Center of Mechatronics.

Smart Automation Austria, editie Linz is te regionaal om interessant te kunnen zijn voor Vlaamse bedrijven om deel te nemen als exposant, maar is zeker een bezoek waard omdat men een heel goed beeld krijgt van de belangrijkste trends en spelers op de markt voor industriële automatisatie in Oostenrijk. De beurs is al jaren een succes: ze blijft populair bij exposanten (registratie is lang vooraf vereist) en wordt ook erg druk bezocht.

De volgende editie van Smart Automation Austria zal plaatsvinden van 12 tot 14 mei 2020 in Wenen. Voor de editie Linz is het wachten tot mei 2021.

16 mei 2019