U bent hier

Slush, het grootste start-upevent ooit: de hoogtepunten

Slush 2022 gaat de geschiedenisboeken in als het indrukwekkendste start-upevent ter wereld. Ruim 12.000 spelers uit internationale start-upecosystemen – waaronder meer dan 4.600 start-ups en 2.600 investeerders – zakten er op 17 en 18 november voor af naar Helsinki. Op het programma stonden boeiende keynotes, talrijke netwerkmomenten en meer dan 200 mini-evenementen. Ook Flanders Investment & Trade (FIT) was erbij met een delegatie van 12 ambitieuze Vlaamse start-ups.  

Wat is Slush? 

Slush werd in 2008 opgericht als een non-profit, geleid door studenten. Hun event is sinds de eerste editie – waar 300 Finse founders op afkwamen – uitgegroeid tot een gigabijeenkomst met wereldwijde impact. Dit jaar brak hun deelnemersaantal alle records. Al is de missie van Slush altijd dezelfde gebleven: de volgende generatie baanbrekende ondernemers helpen vormgeven en vooruit stuwen.  

Slush is de plek bij uitstek waar jonge start-ups snel investeerders kunnen ontmoeten én overtuigen. Vanuit FIT bieden we Vlaamse start-ups ook graag de kans om eraan deel te nemen.”  

Hanna Tuohino, Innovation Liaison Officer bij FIT  

3 FIT-beursstanden, 12 Vlaamse start-ups 

Voor het vierde jaar op rij trok FIT naar Slush met een delegatie van Vlaamse start-ups. Daar mochten zij elk een halve dag hun sterktes uitspelen in de FIT-beursstanden. Een unieke kans om visibiliteit te krijgen bij het internationale start-uppubliek en contacten te leggen met peers, investeerders, businesspartners en prospects.  

Ook grote technologiebedrijven tekenen steevast present op Slush – niet enkel uit de Scandinavische landen, maar uit alle uithoeken van de wereld. Ontmoetingen met deze bedrijven monden vaak uit in interessante salesleads voor de Vlaamse start-ups.” 

Hanna Tuohino, Innovation Liaison Officer bij FIT  

Matchmaking met investeerders 

Start-ups met een sterke focus op geavanceerde technologieën die de Scandinavische markt willen betreden, vinden op Slush talrijke partijen die hen daarbij kunnen ondersteunen. Net als het Vlaamse start-upecosysteem, floreert het Scandinavische namelijk op het vlak van technologie en software. De Vlaamse techexpertise valt daarom in het bijzonder in de smaak bij Scandinavische acceleratoren, investeerders en grote techspelers.  

Maar ook in andere sectoren en buiten Scandinavië liggen de opportuniteiten voor het rapen tijdens Slush. 

Daarom stimuleren we de Vlaamse start-ups om zoveel mogelijk gebruik te maken van de investeerdersmeetings. Via een app kunnen ze afspraken vastleggen met investeerders naar keuze – en zo bouwen ze in sneltempo een financieringsronde uit"

Hanna Tuohino, Innovation Liaison Officer bij FIT

Netwerkevents bij de vleet  

Naast het hoofdprogramma met de beursstanden, boeiende lezingen en investeerdersmeetings, kunnen start-ups op en rond Slush nog meer dan 200 nevenevementen meepikken. Ook enkele georganiseerd door FIT.  

Zo is de Belgian Beer Night inmiddels een vaste – legendarische – waarde op de eerste Slush-avond. Ook dit jaar was een Belgische bar in Helsinki de plaats van afspraak voor ruim 200 oprichters, investeerders, onderzoekers en andere ecosysteemspelers uit heel Europa. Het doel? Netwerken met kwaliteitsbier in de hand en de beats van een Belgische dj op de achtergrond. 

Ook het event dat FIT organiseerde samen met de Antwerpse innovatiehub The Beacon was een schot in de roos. Op ‘Twin for the Win’ brachten we bedrijven samen rond het thema ‘slimme haventechnologie’.  

Port of Antwerp-Bruges maakte indruk met een innemende presentatie over de ‘digital twin’ van de haven, een digitale kopie van het havengebied. Sensoren, autonome drones en slimme camera’s bieden op ieder moment realtime-info over alles wat zich in de haven afspeelt.” 

Hanna Tuohino, Innovation Liaison Officer bij FIT 

Deelnemen aan Slush 2023? 

Ook in 2023 neemt FIT Vlaamse start-ups op sleeptouw naar dit waardevolle start-upevent. Geïnteresseerde bedrijven zullen zich in het voorjaar kunnen aanmelden via Startup.Flanders, een gloednieuw platform dat FIT lanceert in december 2022.  

Daarna selecteert een jury – van onder meer een durfkapitaalverstrekker, accelerator en een scale-up die eerder deelnam aan Slush – de delegatie van Vlaamse start-ups.  

Een beursstand op hét event voor start-ups met uitgebreide ondersteuning van de FIT-experts en alle opportuniteiten die Slush biedt: dit is een niet-te-missen kans voor alle early-stage Vlaamse start-ups.” 

Hanna Tuohino, Innovation Liaison Officer bij FIT 

Over Startup.Flanders  

Startup.Flanders wordt een uniek platform dat alle spelers van het Vlaamse start-upecosysteem samenbrengt. Het wijst ambitieuze start-ups de weg naar alle info, ondersteuning en interessante partijen om hun bedrijf internationaal en technologisch te laten groeien. Snel meer daarover … 

1 december 2022