U bent hier

Sicilië - nieuwe TLC business hot spot dankzij boomend verkeer uit Azië en het Midden-Oosten

Momenteel is Marseille het leidende mediterrane verbindingscentrum voor TLC-operatoren en behandelt 90% van het verkeer afkomstig uit het Midden-Oosten en Azië. De gegevens gaan dan via aansluitingen naar Londen, Amsterdam en Frankfurt, waar zich de andere belangrijkste Europese hubs bevinden.

Internetverkeer uit het Midden-Oosten en Azië naar Europa neemt jaarlijks gemiddeld met 40% toe en het leeuwendeel daarvan verloopt via onderzeekabels. Achttien van deze kabels, samen goed voor een lengte van 135.000 kilometer, komen aan op het eiland Sicilië. Telecom Italia Sparkle is de eigenaar van tien ervan. Palermo is, samen met Mazara del Vallo, Catania, Trapani en Pozzallo, een van de TLC-hubs die van Sicilië een kruispunt voor globale telecommunicatie maken.

Sicilië is het landingspunt voor twee van de belangrijkste onderzeekabels die Azië en Europa verbinden: de FLAG Europa-Azië en de SeaMeWe5.

FLAG is een kabel die start in Miura (Japan), die na een reis van 28.000 kilometer aankomt in Porthcurno (UK), doorheen de Indische Oceaan, het Suezkanaal en de Middellandse Zee, via Palermo.

SeaMeWe5 is 20.000 kilometer lang en verbindt Singapore met Marseille, via de Indische Oceaan en het Suezkanaal, en via het landingsstation in Catania. De voltooiing van de SeaMeWe5 is voorzien voor november 2016. Met een capaciteit van 24 terabits per seconde via drie paar lijnen in glasvezeltechnologie zal de kabel voor connectiviteit met minimale latency door 17 landen zorgen: Singapore, Maleisië, Indonesië, Myanmar, Bangladesh, Sri Lanka, Pakistan, Qatar, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen, Djibouti, Saoedi-Arabië, Egypte, Turkije, Frankrijk en Italië. Het zal de eerste kabel in de Europa-Azië route zijn die advanced POP-to-POP-oplossingen biedt.

Tot nu toe eindigden de kabels in Sicilië in landingsstations waar ze vervolgens werden aangesloten op netwerken.

Vorig jaar startte Telecom Italia Sparkle met het Next Generation Data Center "Sicily Hub" in Palermo. Dit wordt gebruikt door players zoals Google, Dec-Ix, Akami en Lime Light. Vlaamse bedrijven kunnen bijkomende info over de Sicily Hub raadplegen of opvragen via SicilyHub@tisparkle.com.

Voor de zomer van 2016 zal Carini (Palermo) protagonist zijn van een nieuw project voor de uitwisseling van communication data, gelanceerd door het Open Hub Med (OHM)-consortium. Open Hub Med is gebaseerd op een open multi-stakeholder governance model en garandeert neutraliteit aan elke (inter)nationale network provider. Zo trad in het begin van maart Fastweb toe. Andere betrokken players zijn Interoute, Italtel, Ngi/Eolo, Mix (Milan Internet Exchange), Supernap Italia, Equinix, VueTel Italia, en Xmed Consortium. Geïnteresseerde Vlaamse TLC-operatoren kunnen de brochure van het Open Hub Med Project raadplegen (hyperlink = http://www.openhubmed.it/download/), bijkomende inlichtingen nalezen (hyperlink = http://www.openhubmed.it/the-project/) of opvragen via info@openhubmed.it.

Via de hubs wil Sicilië haar rol versterken op de nieuwe bevoorrechte route voor het internetverkeer vanuit Azië, het Midden-Oosten en Afrika naar Noord-Europa. De Siciliaanse hubs bevinden zich op een natuurlijk aggregatiepunt tussen internet backbones in de Middellandse Zee. In vergelijking met andere Europese hubs garanderen ze een toegenomen internetsnelheid en low latency. Het gaat hierbij om tientallen milliseconden, wat misschien weinig lijkt. In werkelijkheid betreft het belangrijke voordelen, vooral wanneer het om online transacties, telegeneeskunde, of financiële dienstverlening gaat.

Een ander strategisch knooppunt in Zuid-Italië bevindt zich in Bari (Apulië). De belangrijkste Italiaanse TLC-realiteit is momenteel Via Caldera Hub in Milaan, waar ook de Legal Head Office van Open Hub Med gevestigd is.

Bron:

18 maart 2016

Bijkomende informatie