U bent hier

Sibfood: een kennismaking met de voedingssector in Oost-Siberië

De zevenentwintigste editie van de voedingsbeurs Sibfood vond plaats van 27 tot 30 april in de Sibexpo-beurshallen in Irkoetsk. De beurs wordt mede georganiseerd door het lokale ministerie van Landbouw. 

Volgende productgroepen kwamen aan bod: voeding en dranken, koffie, thee, chocolade, zuivelproducten waaronder kaas, vlees, vis, fruit en groenten, uitrusting voor de voedingsindustrie, voedingssupplementen, kruiden, bakkerijproducten en zoetwaren.

De beurs telde in 2021 een 70-tal exposanten, vooral uit Irkoetsk maar ook uit Krasnojarsk, Novosibirsk en Jekaterinburg. De exposanten bestonden vooral uit regionale producenten van voedingswaren. Sibfood trok in 2021 zo’n 15.000 bezoekers, vooral retailers en eindklanten.

Bekende regionale exposanten aan de beurs waren de retailgroep Janta (https://yanta-shop.ru), de agroholding Sajanski Broiler (https://www.s-broiler.ru), agroholding Beloretsjenskoe (https://www.belor.ru) en de industriële bakkerij Karavaj (https://www.karaway.ru). Dit zijn stuk voor stuk grote bedrijven die interessant kunnen zijn voor Vlaamse leveranciers van grondstoffen, machines en afgewerkte producten.

Tijdens de beurs vonden ook rondetafelgesprekken, georganiseerd door het ministerie van Landbouw, over actuele thema's plaats.  

Aangezien de streek rond het Baikalmeer heel rijk is aan bessen en kruiden is dit een potentiële bron van inkomsten voor de regio. De geneeskrachtige eigenschappen van de kruiden uit de Baikalstreek werden al in verschillende internationale studies aangetoond maar de commercialisatie ervan verloopt moeizaam. Toch zijn er regionale bedrijven zoals Baikal Herbs (https://www.baikalherbs.ru) die met succes deze unieke kruiden verdelen in het buitenland (waaronder in Azië en de VS).

Een nieuw onderdeel op de beurs was de 'artisanale markt' waar kleinere producenten van natuurlijke en handgemaakte producten hun voedingswaren aan het grote publiek konden tonen. Voorwaarde was een beperkte productie en het gebruik van uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Een voorbeeld van dergelijke firma was 'Les Delikates' (https://www.les-delikates.ru) gespecialiseerd in de productie van natuurlijke sausen op basis van Siberische kruiden en bessen.

Besluit:

Enkel indien u al vertegenwoordigd bent op de Russische markt en uw geografische aanwezigheid wil uitbreiden in Oost-Siberië is het interessant deze beurs te bezoeken om er de grotere lokale spelers te leren kennen. Idealiter combineert u een beursbezoek met b2b-meetings die door FIT Moskou kunnen worden georganiseerd.

6 mei 2021