U bent hier

Second Sustainability Summit in Athens

The Second Sustainability Summit, 1 & 2 October, Athens

De tweede Sustainability Summit van Economist vond plaats begin oktober in Athene. Meer dan 55 gedistingeerde sprekers van instituten, ondernemingen en regeringen hebben op verschillende onderwerpen gefocust zoals: klimaatverandering, wereldwijde migratie en de veiligheidsuitdagingen, ontwikkelingen op het gebied van circulaire economie, smart cities, duurzaamheid in industrieën zoals toerisme, scheepvaart en financiën, maatschappelijk verantwoord beleggen en de bijdrage van nieuwe technologieën en educatie voor de implementering van deze United Nations Sustainable Development Goals (SDGs).

Hieronder een korte samenvatting van sommige van de speeches:

GREEN/BLUE ISLANDS: SUSTAINABLE TOURISM, BIODIVERSITY AND ENERGY

George Tziallas, Secretaris-generaal voor toerismebeleid en ontwikkeling, verwees in zijn speech naar de inspanningen die moeten gebeuren om het toeristenseizoen in Griekenland te verlengen en om bezoekers van nieuwe markten aan te trekken. Het ministerie voor toerisme wil de sector niet alleen in economische zin maar ook op gebied van duurzaamheid beter ontwikkelen. Hij benadrukte ook de actieve deelname van Griekenland voor het initiatief om clean energy toe te passen op de eilanden zoals bijvoorbeeld het eiland Tilos.

Julije Domac, president van FEDARENE (European Federation of Agencies and Regions for Energy and the Environment in Brussels), belichtte ook de kenmerken van de eilanden en hun rol in duurzame ontwikkeling. Hij stelde voor dat Griekenland, een land met veel eilanden, initiatieven kan nemen in verband met de transitie naar clean energy.

CLIMATE CHANGE: BRIDGING THE GAP BETWEEN INNOVATION AND INVESTMENT

Mike Cherrett, directeur van de Climate KIC Europa, lichtte het publiek toe over Climate KIC. Deze organisatie is het enige startup-acceleratienetwerk dat parallelle tools ontwikkelt voor geschikte trainingsprogramma’s en richt zich op stedelijke kwesties, vervoer, landgebruik, landbouw, cyclische economie en financiën.

Marily Konstantinopoulou, wetenschappelijk medewerker aan de 'Aikaterini Laskaridis Foundation', sprak over hoe men kunststoffen die uit de oceaan worden gehaald, zoals achtergelaten visnetten, kan recycleren en gebruiken als grondstof voor 3D-printers. Ze gaf aan dat er jaarlijks 8 miljoen ton plastic in de oceaan terecht komt en dat men deze zou kunnen omzetten naar nieuwe producten.

Roelof Moll, projectmanager bij BRIGAID (een Europees project voor de bevordering van innovatie waaraan KU Leuven ook partner van is), kaartte aan dat rampen als gevolg van klimaatsverandering de maatschappij tientallen miljarden zal kosten de komende decennia. Vele innovaties op gebied van de aanpassing van het klimaat komen niet eens op de markt maar BRIGAID kan deze kloof overbruggen. Het is een vier jaar durend project dat is gericht op het verbinden van de innovatie en de eindgebruiker.

CIRCULAR ECONOMY: DOES IT PAY TO DO IT SUSTAINABLY? THE POSITIVE LONG-TERM IMPACT FOR BUSINESS, JOBS AND GROWTH

Viceminister van milieu en energie van Griekenland, Socrates Famellos, verwees naar het afvalbeheersplan van de overheid en naar de ontwikkelingen in verband met het verminderen van het gebruik van plastic zakken. Verder sprak hij over de mogelijkheden die kunnen voortvloeien uit de circulaire economie en uitte zijn overtuiging dat de logistieke sector en innovatie, banen zullen creëren in Griekenland.

Konstantinos Skrekas, parlementslid, hoofd van energie, milieu en klimaatverandering en van partij Nieuwe Democratie, zegt dat het circulaire economie model alleen voor ontwikkeling en welvaart zal zorgen als het een algemeen begrip is en niet als het alleen zal worden toegepast door een minderheid of alleen Europa. Er zal volgens hem een toewijding moeten zijn op mondiaal niveau en het belangrijke is dat er een grote betrokkenheid van de burgers zal moeten zijn.

John Kopanakis, General Product Manager bij Public Power Corporation SA, sprak over het hergebruik van bruinkool bij de vliegas productie van PPC en het bouwen van thermische centrales in districten. Hij bracht ook duurzame energieopslag aan, dit door middel van waterkrachtcentrales en groene elektrificatie. Zijn conclusie was dat om de circulaire economie in de energiesector te versterken men wetgevingen, samenwerking en financiële prikkels moet vaststellen.

Jaroslaw Pietras, algemeen directeur van milieu, onderwijs, vervoer en energie & Raad van de Europese Unie, zegt dat het moeilijk is om het model van circulaire economie in alle bedrijfstakken te verspreiden en dat dit tijd zal vergen. Volgens hem zijn er drie voorwaarden, ten eerste, er moet een winst stimulans zijn voor bedrijven. Ten tweede, er moet maatschappelijke acceptatie zijn, dit is noodzakelijk. Ten derde, er zal een doeltreffend regelgeven kader moeten vastgesteld worden.

SUSTAINABLE & SMART CITIES: WHERE GROWTH CAN OVERCOME OBSTACLES AND LEAD TO PROSPERITY

Kostas Bakoyannis, regionaal gouverneur van centraal Griekenland & lid van Sustainable Development Solutions Network, verwees naar een aantal initiatieven van de regio centraal Griekenland, met de nadruk op e-overheid, transparantie, verantwoording en het inspelen op de wensen van de burger. Hij benadrukte het belang van initiatieven voor ‘smart’ steun voor landbouw en ondernemerschap.

Dimitris Papastergiou, burgemeester van Trikala, is van mening dat technologie een middel is om de steden opener, veiliger en duurzamer te maken. Voor hem is het belangrijk hoe men tot deze ontwikkeling zal komen en hoe men banen kan creëren. Ook vindt hij dat de lokale overheden de 17 SDG’s van de UN moeten opnemen in hun beoordelingscriteria voor duurzame ontwikkelingen. Hij eindigde met initiatieven die de stad Trikala al heeft genomen in verband met deze context.

Eleni Myrivili, plaatsvervangend burgemeester van Urban Living & Urban Resilience and Climate Change Adaptation in Athene, verwees naar het initiatief dat de stad Athene heeft genomen om 1000 burgers en deskundigen te ondervragen naar wat de grootste uitdagingen in de stad zijn. Op basis van de antwoorden ontwierp men een strategie van stedelijke veerkracht. Zo zijn nieuwe problemen aan het licht gekomen (zoals de stijgende stadstemperatuur) en daarom worden dus oplossingen gepromoot. Men kan nu bijvoorbeeld de smartphone gebruiken om kwetsbare groepen te informeren over het Neighborhood Cool initiatief.

GREEN/BLEU SHIPPING AND SUSTAINABLE MARINE RESOURCES MANAGEMENT

Carleen Lyden Walker, medeoprichter en algemeen directeur van NAMEPA, wil zich richten op het verminderen van het zwavelzuurgehalte in de brandstoffen van schepen en een vermindering van 50% van schadelijk broeikasgas tegen 2050. Ze benadrukte dat de dramatische veranderingen op onze planeet het noodzakelijk maken om nu te hervormen. Ze concentreerde haar speech op SDG-nummer 15 van de UN over de gezondheid van de oceanen en gaf commentaar op de rol van de scheepvaart om een reeks veranderingen door te voeren.

Abdellah Srour, uitvoerend secretaris van de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee (GFCM) & lid van de Verenigde Naties Internationale Voedsel- en Landbouworganisatie, verwees naar de positieve langetermijneffecten op ondernemerschap, werkgelegenheid en groei. Hij vroeg zich af wat de kosten van het mogelijke tekort aan vis zouden zijn om aan de steeds groter wordende vraag te voldoen en benadrukt dat er dringend actie nodig is om de druk terug te brengen tot een niveau dat overeenkomt met de natuurlijke productiviteit van onze zeeën.

Charis Plankantonaki, Chief Strategy Officer bij Star Bulk Carriers, sprak over de belangrijkste mariene milieuregelgeving van de afgelopen jaren die gericht is op het verminderen van de voetafdruk van het zeevervoer, een sector die goed is voor meer dan 90% van de wereldhandel. Verder benadrukte hij dat dergelijke voorschriften al bestaan bij de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) en dat deze dynamische veranderingen in de scheepvaartmarkten brengen.

SUSTAINABLE FINANCE: GREEN BONDS, ENVIRONMENTAL, SOCIAL AND GOVERNANCE (ESG) AND SOCIALLY RESPONSIBLE INVESTING (SRI)

Masamichi Kono, Ass. Secretaris-generaal bij OECD, onderstreepte dat de escalatie van groene, duurzame financiering van vitaal belang is voor het bereiken van nationale klimaatdoelen en ruimere duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's).

Milena Stevanovic, Senior loan officer bij Investment Group voor Griekenland van de Europese Investeringsbank, benadrukte dat in 2017 de EIB, voor het achtste opeenvolgende jaar, de doelstelling voor het klimaat compenseerde door het verstrekken van 19,4 miljard euro om de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden. Dit is 28% van de totale financiering van de bank, die ook streeft naar een intensivering van de klimaatactie tot 35% van haar acties in ontwikkelingslanden tegen 2020.

NEW TECHNOLOGIES AND EDUCATION FACILITATING THE SDG’S

Athanasios Polychronopoulos, uitvoerend voorzitter bij Polyeco Group, sprak over het Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI), een non-profit organisatie die zich primair richt op het milieubewustzijn, het indirect aanpakken van het belangrijkste probleem van het afvalbeheer, die niet alleen technisch, maar ecologisch en sociaal is.

Yannis Ioannidis, voorzitter en directeur-generaal van de Research Center 'Athena' & de IT-afdeling Professor & Telecommunicatie van de Universiteit van Athene, zei dat big data de nieuwe olie is. Data is volgens hem belangrijk zoals op gebied van geneeskunde.

Theodore Dalamagas, onderzoeker en adjunct-directeur van het Instituut voor Information Systems Research Center in Athene, had het over de rol van de nieuwe technologieën die betrokken zijn bij de gegevens waardeketens (data waardeketens) en het vormen van de zogehete economie van de gegevens (data economy).

Meer informatie: http://www.hazliseconomist.com/en/event/2nd_Sustainability_Summit

11 oktober 2018