U bent hier

Saudi-Arabië verdrievoudigt btw-tarief

Saudi-Arabië kondigde een hele reeks bezuinigingsmaatregelen aan om het hoofd te bieden aan de fiscale gevolgen van de coronaviruspandemie en de olieprijsdaling, door de btw te verdrievoudigen en de vergoedingen voor overheidsmedewerkers te verlagen.

De maatregelen die worden genomen om de inkomsten te versterken en de uitgaven te rationaliseren, worden volgens het officiële Saudi Press Agency geschat op ongeveer 100 miljard SAR (26,6 miljard USD).

Naast de economische gevolgen van het invoeren van een strikte avondklok en quarantainemaatregelen om de verspreiding van de coronaviruspandemie in te dammen, wordt 's werelds grootste olie-exporteur geconfronteerd met een ineenstorting van de olieprijzen. De prijs van ruwe Brent-olie daalde in maart met meer dan 50%, wat bijdroeg tot een recorddaling van 27 miljard USD per maand in de netto buitenlandse activa van de Saudische Centrale Bank.

De btw, die pas in 2018 werd ingevoerd, wordt vanaf 1 juli verhoogd van 5% naar 15%. Ook werd aangekondigd dat de uitgaven voor sommige programma's in het kader van het economische transformatieplan "Vision 2030" zullen worden verlaagd.

11 mei 2020