U bent hier

Russische regio Orjol: onbekend terrein en toch uitvalsbasis voor Vlaamse bedrijven

De Orjol regio is 24.652 km² groot met een bevolking van 724.686 inwoners. De belangrijkste stad is Orjol die 318.642 inwoners telt en op 366 kilometer van Moskou ligt.

Hoewel de Orlovski Oblast' niet beschikt over belangrijke grondstoffen, ontwikkelt de economie er zich op dynamische wijze. De belangrijkste sectoren zijn landbouw (goed voor bijna 20% van het regionaal product), productie (15,3%), groot- en kleinhandel (15%) en transport en opslag (8,2%). De regio ligt inderdaad in het midden van belangrijke verbindingswegen tussen zowel oost en west als noord en zuid waardoor het de thuisbasis is van verschillende logistieke bedrijven.

Het aantal kmo's is naar Russische normen vrij hoog (ongeveer 60%). Samen stellen deze 61.000 mensen tewerk. 

Er zijn 1100 industriële bedrijven in de regio waaronder 154 grote. Het grootste deel van de productie bestaat uit voedingswaren (45%), voertuigen en hun uitrusting (13%) en producten uit de metallurgie (11%). De regio produceert 43% van de Russische koelkasten alsook 27% van de nationale productie van keramische tegels. Er is ook een Vlaamse producent van vinylvloerbekleding aanwezig in de regio met een productie-eenheid. Bij dit alles komt een groot deel van de grondstoffen en technologie voor de lokale productie uit het buitenland, wat ontegensprekelijk mogelijkheden biedt voor de Vlaamse bedrijven. 

Ruim 64% van de export van de regio is bestemd voor landen buiten de Euraziatische Unie en ook 73% van de import komt van buiten de Euraziatische Unie. Dit toont aan dat de economie van de Orjol oblast' erg open is en de samenwerkingsmogelijkheden niet onderschat mogen worden. Hoewel Wit-Rusland de belangrijkste strategische partner is, zijn er actieve handelsrelaties met Duitsland, Italië, Letland, China, Polen, Roemenië, Turkije, Litouwen, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Spanje.

Bedrijven (waaronder ook buitenlandse) investeerden vooral in transport en communicatie (16,3%), productie (15,6%), landbouw (15%) en groothandel (13%). Onder de buitenlandse investeerders bevinden zich Italiaanse, Amerikaanse, Griekse en ook een Vlaamse investeerder.

Meer en meer buitenlandse bedrijven (vooral kmo's) kiezen voor een locatie buiten Moskou omdat dit een reeks concrete voordelen met zich meebrengt, waaronder een eenvoudiger contact met de lokale administratie (een heel belangrijke factor in Rusland) alsook lagere lonen en vastgoedprijzen waarbij de lokale werkkrachten toch goed opgeleid zijn.

Meer informatie over de Orjol regio kan u verkrijgen bij het kantoor van Flanders Investment & Trade in Moskou.

23 september 2021