U bent hier

Rusland in coronatijden en perspectieven op korte termijn

De huidige economische situatie in Rusland is anders dan enkele jaren geleden en de coronacrisis heeft een minder zware impact dan de verschillende andere crisissen die het land sinds 1998 heeft gekend. De redenen hiervoor zijn meervoudig: eerst en vooral is de financiële positie van het land een stuk beter dan in het verleden en zijn er grotere reserves om een crisis op te vangen. De economie is zich ondertussen langzaam aan het herstellen van de grote coronaklap in het eerste kwartaal van dit jaar. Het Ministerie van economie verwacht een samentrekking van de economie met 3,9 procent dit jaar waarbij een groot verschil te merken is tussen de grote bedrijven van nationaal belang en de kmo’s. Het 'goede nieuws' is dat de kmo-sector slechts 20% van de totale economie uitmaakt waardoor de totale schade beperkt is gebleven. Het slechte nieuws is dat een dergelijk laag percentage aan kmo’s een sterke groei van de economie in de weg staat.

Rusland rekent voor haar economisch herstel deze keer niet op nieuwe buitenlandse investeringen maar concentreert zich op Russisch geld en de al bestaande investeringen.

De prioriteiten zijn de diversificatie van de export (die nog steeds teveel door de export van olie en gas wordt gedomineerd), de nationale projecten, importvervanging en productie met een meerwaarde (ook nog te weinig aanwezig). De implementatie van de vele nationale projecten loopt niet zoals gepland, hoewel de realisatie in 2020 beter was dan die in 2019. Er wordt verwacht dat sommige projecten het met een minder budget zullen moeten doen terwijl andere projecten zullen uitgesteld worden. Opvallend is dat de IT-sector (één van de nationale projecten) veel minder geld kreeg dan in het doel vooropgesteld werd.

Wat betreft de energiesector wordt het investeren in hernieuwbare energie (eindelijk) besproken maar er is veel tegenstand van de bestaande energiesector. Rusland wil sowieso het huidig niveau van de olie- en gasproductie nog de komende vijftien jaar aanhouden.

De aandachtspunten voor 2021 zijn vooral budgetmanagement waarbij het niet efficiënt spenderen dringend moet worden aangepakt, de nationale projecten waar nog werk aan de winkel is en het milieu, een thema dat in Rusland nog veel te weinig wordt ontwikkeld. Er moet ook iets gedaan worden aan het inkomen van de Russen dat de laatste tijd rake klappen krijgt. De negatieve perceptie die Rusland heeft bij buitenlandse investeerders (corruptie, bureaucratie, slecht beleid) moet dringend aangepakt worden maar dit hangt samen met politieke hervormingen.

De zwakke Roebel heeft de concurrentiepositie van Rusland wel (tijdelijk) versterkt en heeft een positieve invloed op de export, vooral van voeding- en landbouwproducten. De invloed van de olie op de koers van de Roebel is de laatste tijd verzwakt en de grootste invloedfactor is nu eerder de angst voor sancties (Amerikaanse en Europese). De inflatie is momenteel boven het verwachte cijfer omwille van stijgende voedselprijzen maar de regering wil dit intomen door maximumprijzen op te leggen voor sommige basisproducten.

Macro-Advisory Ltd verwacht een stijging van het BNP in 2021 met 2,5% (idem voor 2022). De inflatie zou dit jaar 4,3% bedragen en 3,7% in 2021 (3,5% in 2022). De rente van de Russische centrale bank bedraagt 4,25% in 2020, 4% in 2021 en 4,5% in 2022.

Politiek gezien is het arctische thema een belangrijk punt nu de race op invloed in dat gebied aan snelheid wint. De Duma-verkiezingen in september 2021 zijn belangrijker dan men denkt aangezien dit bestuursorgaan vanaf dan meer macht krijgt en er dus een nieuwe situatie ontstaat waarmee rekening moet gehouden worden. Het lijkt erop dat Poetin stilaan zijn opvolging aan het voorbereiden is maar dit proces is nog niet afgerond aangezien de controle over strategische beslissingen (geopolitiek en militair) in handen zou moeten komen van de zogenaamde veiligheidsraad.

Macro-Advisory Ltd meent dat Rusland haar relaties met de EU zal willen verbeteren (hoewel dit op dit moment anders lijkt). De relatie met China blijft belangrijk maar die is gebaseerd op wederzijds belang waarbij moet opgelet worden dat Rusland niet in een zwakkere positie komt te staan. Een verbetering van de relaties met de VS wordt niet verwacht op korte termijn.

Een volledig overzicht van de situatie in Rusland is beschikbaar in de powerpoint van Macro-Advisory Ltd in bijlage

16 december 2020

Bijkomende informatie