U bent hier

Renpower Greece 2018

Renpower Greece 2018 – The Renewable Energy, Power Infrastructure & Energy Efficiency Investors Conference

Op dinsdag 18 december 2018 vond de Renewable Energy, Power Infrastructure & Energy Efficiency Investors Conference plaats in Athene.

Griekenland heeft aanzienlijke inspanningen geleverd om de energiesector te hervormen in een uitdagende omgeving van afnemende consumptie en beperkte financiën.

Om in 2020 de emissiereductie en energie-efficiëntie te behalen die door de Europese Unie zijn opgelegd, zet de Griekse overheid massaal in op hernieuwbare energie. Dit gebeurt door de ontwikkeling van wind- en zonne-energie maar ook deze van geothermische en biomassabronnen. Griekenland ziet de energiemarkt als een groeiende sector en investeert er volop in.

2018 was een geweldig jaar voor hernieuwbare energie in Griekenland. Er werden tenders georganiseerd door de overheid om de 2020-doelstelling van 18% hernieuwbare energie in de energiemix te halen.

Verder vereist de groei van elektriciteitsopwekking ook een grote infrastructuurontwikkeling, zoals de interconnectie van de Griekse eilanden met het belangrijkste elektriciteitsnet en nieuwe technologieën om het gebruik van elektriciteit efficiënt te ondersteunen.

Het grote hernieuwbaar energiepotentieel in combinatie met lopende grootschalige infrastructuurprojecten tonen dat Griekenland een belangrijke speler is in het realiseren van de EU-energiemix, waardoor aanzienlijke investeringsmogelijkheden geboden worden in de hernieuwbare energiesector en energie-infrastructuursector.

Tijdens deze conferentie kwamen verschillende stakeholders aan bod die informatie gaven over:

- De transitie van Griekenland naar hernieuwbare energiebronnen - nieuwe kansen.
- Route naar het ontplooien van hernieuwbare energiebronnen - uitdagingen en de weg vooruit.
- Gebruik van de nieuwste technologieën en energie-efficiëntie voor opslag en transport van energie.
- Ontwikkeling van energie-infrastructuur en connectiviteit van de eilanden.
- Financiering van projecten voor hernieuwbare energie en energie-infrastructuur in Griekenland.

Hieronder een korte samenvatting van wat de sprekers tijdens de conferentie gepresenteerd hebben.

Voor meer informatie: http://www.conventionventures.com/index.php

De transitie van Griekenland naar hernieuwbare energiebronnen - nieuwe kansen

George Markou, secretaris-generaal van het ministerie van Energie, verklaarde dat Griekenland de 2020-doelstelling zal halen (bijdrage van energie uit hernieuwbare energiebronnen aan het bruto-eindverbruik van energie 18%). Tegen 2030 moet dit 32% worden. Het nieuwe RES-ondersteuningsprogramma - wet 4414/2016 - en de prioriteiten van het ministerie om de toekomstige doelstellingen te bereiken, werden besproken.

Charilaos Lazanis, adjunct-directeur hernieuwbare energiebronnen van DAPEEP SA, gaf een overzicht van het nieuwe ‘Operating Aid Scheme for Renewables’. Hij besprak de belangrijkste aspecten van de nieuwe regeling: in de eerste plaats de vorm van exploitatiesteun en soorten contracten voor exploitatiesteun, procedures voor het plaatsen van contracten en de basisvoorwaarden en inhoud van de exploitatiesteun-overeenkomsten. Hij verklaarde verder de prijsstelling voor bedrijfsondersteuning, feed-in tarieven voor PV-installaties van minder dan 500 kW en ‘sliding feed-in premium’ voor PV-installaties gelijk aan of groter dan 500 kW en wind boven 3 MW.

Jan Andersson, Market Development Analyst van het Finse bedrijf Wartsila, sprak over de noodzaak om energiesystemen te modelleren. Hij modelleerde het Griekse systeem en concludeerde dat meer flexibiliteit het energiesysteem zou helpen bij het beter integreren van hernieuwbare energiebronnen. Door het vermogenssysteem te optimaliseren en meer flexibiliteit toe te voegen zouden de kosten met 15% kunnen verminderd worden.

Minas Kitsilis, Senior Associate bij Norton Rose Fulbright, introduceerde de Corporate Power Purchase Agreements (CPPA). Hij legde de voordelen uit voor kopers en verkopers van stroom met CPPA's en de effecten die dit zou hebben op de Griekse energiemarkt. Hij ging ook in op de herziene richtlijn hernieuwbare energiebronnen die binnenkort zal worden gepubliceerd.

Route naar het ontplooien van hernieuwbare energiebronnen - uitdagingen en de weg vooruit.

Petros Karatzias, hoofd van de eenheid voor RES-E en RES-H/S van het ministerie van Energie, analyseerde de evolutie van de hernieuwbare energie in het Griekse energiesysteem. Verder besprak hij de 2030-doelstellingen voor hernieuwbare energie. Om te eindigen richtte hij zich op de 9 beleidsprioriteiten van het ministerie om die doelen te bereiken.

Nikolas Stefanatos, hoofd van de afdeling Windenergie bij het Centrum voor hernieuwbare energiebronnen en besparingen, besprak de vooruitzichten voor offshore windenergie in Griekenland.Hij maakte een projectie van de capaciteit van het RES in 2050 en merkte op dat tegen die tijd 6000 MW extra vermogen nodig zal zijn. Offshore windparkinstallaties zouden de oplossing zijn voor het tekort aan vermogen.

Stelios Psomas, beleidsadviseur bij Helapco, besprak de status en de vooruitzichten van de Griekse PV-markt waarbij stilgestaan werd bij de ontwikkeling van de Griekse PV-markt en de nationale PV-doelstellingen. Hij heeft ook enkele wijzigingen voorgesteld die de goedkeuring van procedures door de overheid kunnen vereenvoudigen.

Gebruik van de nieuwste technologieën en energie-efficiëntie voor opslag en transport van energie

Georgios Ayeridis, Director Energy Efficiency bij het Centre for Renewable Energy Sources and Saving, introduceerde smart grid-technologieën als middel om te voldoen aan de wisselende vraag naar elektriciteit Hij gaf een overzicht van hoe slimme nettechnologieën kunnen worden toegepast in energieopwekking, transport en gebouwen.

Dimitrios Sofianopoulos, Policy Officer New Technologies bij de Europese Commissie, verwees naar het Europese onderzoeks- en innovatiebeleid ter ondersteuning van schone energie. Hij gaf uitleg over de overeenkomst van Parijs - COP 21 en wees op de strategie voor eenenergie-unie, zijnde een kader voor het klimaat- en energiebeleid. Hij belichtte verder de integratie van de 10 SET-planacties en de langetermijnstrategie 2050 van de Europese Commissie.

Ulrich Laumanns, van de Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), sprak over de integratie van gedistribueerde flexibiliteitsbronnen. Na het definiëren van flexibiliteit besprak hij de overwegingen voor de verdere ontwikkeling van flexibiliteit. Ten slotte informeerde hij over de mogelijkheden en uitdagingen van het gebruik van gedistribueerde flexibiliteitsbronnen.

Zoi Vrontisi, van het Nationaal Centrum voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling, legde uit waarom energie-efficiëntie een belangrijke pijler is van duurzame ontwikkeling. Ze besprak hoe energie-efficiëntie het belangrijkste onderdeel is van de zero carbon transformatie en de rol ervan binnen de SDG's van de VN. Een toenemende energie-efficiëntie kan nieuwe banen creëren en zou Griekenland in staat kunnen stellen om energie te exporteren.

Energie-infrastructuurontwikkeling en eilandenconnectiviteit

George Masinis, Technical Consultant bij The Independent Power Transmission Operator (ADMIE), sprak over de evolutie van eilandconnectiviteit. Hij kaartte de toekomstige projecten aan voor de verbinding van eilanden zoals Naxos en Kreta, in lijn met de nationale 2020 doelstellingen. E-procurement zorgt voor een vlotter verloop van het openbare aankoopproces.

Adamos Stylas, van Staubli Group, legde uit hoe Swarm Technology kan worden toegepast op niet-onderling verbonden eilanden. Na de activiteiten en producten van de Staubli Group te hebben geïllustreerd, sprak hij over de dure energiekosten op niet-onderling verbonden eilanden. Als oplossing heeft de Staubli Group de 'Power-Blox' uitgevonden, een zwervend concept van een uitbreidbaar en zelflerend batterijopslagsysteem.

Financiering van projecten voor hernieuwbare energie en energie-infrastructuur in Griekenland

Constantinos Angelopoulos, Director of Investment Promotion bij Enterprise Greece, legde uit welke activiteiten Enterprise Greece uitvoert en promoot de beschikbare financieringsbronnen, ook voor hernieuwbare energieprojecten.

Mavica Iliou, Director & Group ESMS Officer van Piraeus Bank, sprak over duurzaam bankieren. Zij informeerde over de 6 Principles for Responsible Banking, Green Banking & Development Programmes Division en Environmental and Social Management System (ESMS). Ze illustreerde ook alle programma's betreffende duurzaam bankieren waaraan Piraeus Bank deelneemt.

Roman Matkiwsky, directeur van ENI, sprak over de financiering van projecten voor hernieuwbare energie en energie-infrastructuur in Griekenland. Hij legde uit dat de Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB) samenwerking en ontwikkeling in de Zwarte Zee-regio bevordert. Nadien ging hij in op de ervaring van ENI in de regio. Tot slot vermeldde hij de criteria om BSTDB in staat te stellen projecten voor hernieuwbare energie en energie-infrastructuur in Griekenland te financieren.

Harris Damaskos, van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO), had het over de financiering van hernieuwbare energie op EBWO-basis. Hij informeerde over de activiteiten van de Bank en zijn werkingsgebieden. Hij legde ook uit dat de bank de overgang naar een systeem voor de veiling van duurzame energie ondersteunt en waarom concurrentie voor hernieuwbare energie positief is.

10 januari 2019