U bent hier

Renovatie en nieuwbouw sportarena’s in L.A.

In Los Angeles staan grote bouwwerken voor sportinfrastructuur op til, zowel renovatiewerken aan bestaande sporttempels als de bouw van enorme nieuwe arena’s, wat kansen biedt aan toeleveranciers.

Een eerste project is de renovatie van het Dodger Stadium, de legendarische baseball-arena. Die begint na afloop van de ‘World Series’, de bekroning van het huidige seizoen, eind oktober. Nog voor het nieuwe seizoen start in maart 2020, zullen er voor 100 miljoen USD aan renovatiewerken worden uitgevoerd.

Er komt onder andere een nieuwe ‘midfield plaza’ met winkels, restaurants en bars, ruimte voor live entertainment en sponsoractiviteiten en een groot speelplein voor kinderen. Er worden nieuwe ingangen voorzien, nieuwe liften, roltrappen en bruggen. Ook de linker- en rechterpaviljoenen van het ballpark worden grondig vernieuwd. En er komt een volledig nieuwe geluidsinstallatie.

Hoofdaannemer voor de renovatie is PCL Construction, een van de grote bouwfirma’s uit L.A. Lead designers zijn de architectenbureaus Levin & Associates uit L.A. en DAIQ Architects uit Somerville, Massachusetts. Contactgegevens vindt u in het document in bijlage.

Een ander project, op wat langere termijn, is de bouw van een nieuwe arena – annex entertainmentcomplex - voor het basketbalteam L.A. Clippers. Kostprijs: zowat 1 miljard USD. Dit moet tegen het najaar van 2024 voltooid zijn, na het verstrijken van de huidige huurovereenkomst van de Clippers bij het Staples Center in downtown L.A.

Contractor is Aecom, een reus uit L.A., die voor het ontwerp geassisteerd wordt door de bureau's Walter P. Moore, Hood Design Studio, Anderson Barker Architects en City Design Studio. Bill Hanway, Executive Vice President for global sports bij Aecom, leidt het ontwerpteam voor de Clippers arena. Aecom is overigens ook hoofdaannemer (maar dan samen met Turner Construction) van een nog groter complex wat verderop in hetzelfde stadsdeel Inglewood: het Los Angeles Stadium, dat twee National Football League-teams zal huisvesten, de Los Angeles Rams en de Los Angeles Chargers. Het Los Angeles Stadium opent naar verwachting midden 2020, en is momenteel al voor meer dan 70% voltooid.

In 2028 organiseert Los Angeles de Olympische Spelen en het organiserend comité heeft al laten weten dat het de (tegen die tijd) bestaande sportinfrastructuur ten volle wil benutten, zonder zelf nog grote nieuwe bouwprojecten op te starten. 

Belangrijke voetnoot: er zijn wel nog juridische uitdagingen voor de Clippers Arena. Een rechtszaak werd aangespannen door omwonenden die zich zorgen maken over het verkeer en over verdere gentrificatie wanneer deze sport- en entertainmentcluster vorm krijgt. Een ander proces is aangespannen door Madison Square Garden Co., eigenaar van het nabijgelegen Forum entertainmentcentrum.

12 augustus 2019

Bijkomende informatie