U bent hier

Renewables kunnen decarbonisatie van de Roemeense energiesector versnellen

EY Roemenië komt tot de conclusie dat het aanwezige potentieel van hernieuwbare energiebronnen een belangrijke bijdrage kan leveren aan de decarbonisatie van de energiesector wanneer politieke initiatieven goed gematcht worden met de plannen van de privésector.

Roemenië slaagde er al verschillende jaren geleden in om haar doelstelling te halen rondom het aandeel van hernieuwbare energie in de totale energieconsumptie (24% in 2020). Hiermee verzekerde Roemenië zich van de tiende plaats in de EU-ranking. Tegen 2030 moet 30,7% van de verbruikte energie afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Om aan deze EU-eis te voldoen moet het land de capaciteit uitbreiden met 7 GW waarvan 3,7 GW afkomstig zal zijn uit zonne-energie. 

In 2020 werd 27,6% gegenereerd door hydro-installaties, 12,4% was afkomstig uit windkracht, terwijl zonne-energie goed was voor een aandeel van 3,4%. De uitstoot van broeikasgassen werd met 50% teruggedrongen ten opzichte van 1990, maar de energiesector is nog steeds verantwoordelijk voor 2/3 van de uitstoot. Andere sectoren die er toe bijdragen zijn de industrie, de landbouw en het afvalbeheer. 

Roemenië mag aanspraak maken op €4,4 miljard die het land moeten ondersteunen bij de transitie naar een low carbon energiesector. De middelen zullen ook ingezet worden om de energie-infrastructuur te verbeteren en nieuwe jobs te creëren in de groene economie. 

Meer info kan u nalezen in het EY-rapport: https://www.ey.com/en_ro/news/2021/04/ey-romania-report--renewables-can-accelerate-the-decarbonisation 

28 april 2021