U bent hier

Renewable & Storage Forum - Athene

Griekenland heeft tal van troeven op het gebied van hernieuwbare energiebronnen. Nu RES een belangrijke rol spelen in de keuze van de EU om klimaatverandering aan te pakken, creëert dit veel mogelijkheden voor buitenlandse bedrijven om de Griekse markt te betreden.

Tegelijkertijd creëren de implementatie van het doelmodel en de invoering van zeer competitieve processen een nieuw klimaat voor bedrijven die actief zijn in de sector. Dit wordt ook bepaald door de snelle vooruitgang op het gebied van technologieën voor RES en (vooral) energieopslag.

Griekenland heeft ambitieuze doelstellingen gesteld in het Nationaal Plan voor Energie en Klimaat. Het is nu echter meer dan ooit noodzakelijk om de storingen en vervormingen op te heffen en een nieuw institutioneel en regelgevend model in te voeren.

Deze kwesties werden besproken op de conferentie 'Renewable & Storage Forum - New environment, new markets, new players in the era of energy transition', georganiseerd door Energypress.

De sprekers gaven een volledige en diepgaande reflectie op de omgeving waarin investeerders in duurzame groei worden uitgenodigd om te handelen. Tegelijkertijd werden echter ook de huidige problemen, uitdagingen en perspectieven van de sector in het nieuwe landschap belicht.

Een aantal thema’s die aan bod kwamen tijdens de conferentie waren:

het Europese groene energie- en klimaatbeleid, de noodzakelijke aanpassingen van het model van concurrentieprocessen, het gebruik van RES in het doelmodel na 2021, institutionele en regelgevende wijzigingen, technologische ontwikkelingen op de wind- en fotovoltaïsche markt, technologische ontwikkelingen op het gebied van energieopslag, energieopslagapplicaties op Grieks grondgebied, ontwikkeling van duurzame energie op Griekse zeeën, nationale en supranationale netwerken, betrokkenheid van de consument, de nieuwe rol voor kleine en middelgrote beleggers, energiegemeenschappen, steun aan het bedrijfsleven en ontwikkelingsinstrumenten.

Zoals de viceminister van Energie en Milieu heeft aangegeven, heeft het land ambitieuze doelen gesteld om de energie-efficiëntie te verbeteren en het energieverbruik vooral in openbare en particuliere gebouwen te verlagen. Er loopt momenteel een programma om de energie-efficiëntie van particuliere gebouwen te verbeteren en in de komende maanden zal een ander programma worden gelanceerd voor de openbare gebouwen. Er bestaan subsidies voor KMO's, omdat de overheid gebruik wil maken van alle financiële instrumenten.

Daarnaast zijn er enkele regelgevende besluiten genomen om de procedures voor bedrijven die actief zijn op het gebied van RES te vereenvoudigen, om de vraag te vergroten en de nationale doelstelling van 35% voor duurzame energiebronnen tegen 2030 te bereiken en geleidelijk aan niet langer afhankelijk te zijn van steenkool. Dit doel werd ook benadrukt door de Regulatory Authority for Energy (RAE). De aanbestedingsprocedures moeten verbeterd en transparanter gemaakt worden. De toekenning van vergunningen moet worden vergemakkelijkt en de procedures moeten worden versneld door ze te digitaliseren.

Een andere prioriteit is de verbinding tussen de eilanden en het vasteland. Het land heeft meer projecten nodig, zoals het lopende Ariadne project, de verbinding van Kreta met het Griekse vasteland. Het grootste eiland van het land en een van de grootste regionale economieën van Griekenland heeft nu al te kampen met stroomtekorten, met het vooruitzicht dat oudere dieselgestookte eenheden offline gaan als gevolg van de strengere communautaire milieuwetgeving. 

De toekomst van hernieuwbare energie hangt samen met de mogelijkheid om deze op te slaan. RES-groei en koolstofvrij kunnen niet worden bereikt zonder opslag en sterke onderlinge verbindingen, dus de ontwikkeling van opslagsystemen is belangrijk voor de niet-verbonden eilanden, aangezien dit de ontwikkeling van RES-installaties zal stimuleren vóór de voltooiing van de verbindingsprojecten. Een perfect en uniek project is op dit moment het Tilos project, het eerste hybride station dat sinds begin 2019 in werking is en dat bestaat uit een windturbine, fotovoltaïsche panelen, batterijen en omvormers.

Ten slotte speelt de geografische positie van Griekenland een belangrijke rol, aangezien het land zich bevindt op het kruispunt van drie continenten (Europa, Afrika en Azië), een strategisch belangrijke locatie voor energiedistributie. Een voorbeeld van een dergelijk project is het Trans Adriatic Pipeline Project (TAP) voor de distributie van gas uit Azerbeidzjan via Griekenland naar de rest van Europa.

Dit is een kans voor Griekenland om snel te handelen en positieve resultaten te boeken. Daarom is de samenwerking tussen de openbare en de particuliere sector belangrijk en de regering bevordert publiek-private samenwerkingen (PPP). Het land beschikt over natuurlijke hulpbronnen, het heeft alleen maar meer infrastructuurprojecten en nieuwe producten en technologieën nodig voor de modernisering en digitalisering van de hele procedure en het netwerk. Dit schept veel mogelijkheden voor buitenlandse bedrijven om hun kennis, producten en technologieën op de Griekse markt te introduceren.

5 november 2019