U bent hier

Produrable 2020: dé Franse beurs voor duurzaam ondernemen

Op de 13e editie van de Produrable vakbeurs werden op 7 en 8 september een 150-tal conferenties, workshops en rondetafelgesprekken georganiseerd.

Volgens de heer Heraclide, hoofd communicatie voor Produrable, is de editie van 2020, ondanks de coronacrisis gelijk aan die van 2019, wat betreft het aantal bezoekers en de tevredenheid van de exposanten.

MVO (maatschappelijk duurzaam ondernemen) ofwel in het Frans 'RSE', was één van de centrale thema's op de beurs. Een greep uit de vragen die aan bod kwamen: hoe uw medewerkers betrekken? Hoe uw consumenten betrekken? Hoe samenwerkingsoplossingen vinden?

Bekende bedrijven zoals La Poste, Malakoff Humanis (bijkomende gezondheidsverzekering), BPI (Banque Publique des Investissements), Bureau Veritas, Afnor (Agence Française de la Normalisation) waren vertegenwoordigd op de beurs. Meerdere NGO's stonden ook op de beurs, zoals WWF dat bedrijven ook adviseert in hun strategie inzake MVO en cruciale kwesties als klimaat, carbon footprint, mobiliteit, stedelijke ontwikkeling, consumptie en productie, afval, enz.  In Frankrijk zijn AFNOR en Bureau Veritas belangrijke spelers inzake ISO 26000, en de Franse norm AFNOR NFx30-264 die nauw in contact staat met MVO.

Het lijdt verder geen twijfel dat digitale technologie, innovatie en nieuwe technologieën morgen krachtige hefbomen zullen zijn voor duurzaam ondernemen. Het gebruik van AI, blockchain, neurowetenschappen en apps werd vaak voorgesteld als de oplossing, vooral door start-ups, alom tegenwoordig op de beurs met 3 Start-up paviljoenen of de trofee 'Elanceurs' van de groep La Poste.

De principes van MVO zullen snel essentieel worden in de voedingsindustrie, zei Jean-Marc Callois van het ministerie van Landbouw. "Bij aanbestedingen zullen deze begrippen binnenkort systematisch zijn. Een vereiste om aan de verwachtingen van de consument te voldoen. Wie zich niet op een verantwoorde manier bezighoudt, loopt het risico te worden uitgesloten", bevestigde Benjamin Perdreau, verantwoordelijke RSE bij la Cooperation Agricole.

De functie van aankoper wordt aldus in een proces van MVO ingezet en zou binnen 3 jaar gekoppeld worden aan een nieuwe functie van Director of External Resources.

Volgens een recente studie heeft 70% van de KMO's/ETF's en 75% van de grote Franse bedrijven een 'geschikte' of zelfs een 'voorbeeldig' MVO.

Tussen 2016 en 2018 (de laatste gekende cijfers), vergeleken de Business Ombudsman en EcoVadis de MVO-prestaties van Franse bedrijven met die van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). In totaal werden 20.804 bedrijven, waaronder 2.996 Franse bedrijven, beoordeeld op milieu-, sociaal en ethisch niveau.

Daardoor klom Frankrijk naar de derde plaats in het klassement met een gemiddelde score van 51/100, net achter Zweden en Finland. In 2012 was Frankrijk slechts zevende in dezelfde ranking.

De top 10 bedrijven in Reptrak RSE France zijn: 1. Decathlon; 2. Seb; 3. Bic; 4. Lego; 5. Philips; 6. Michelin; 7. Palmolive Colgate; 8. Metro Group; 9. Rolex; 10. Danone.

FIT kan in de materie adviseren:

Een Vlaams bedrijf kan in het buitenland voor ethische dilemma’s komen te staan zoals milieuvraagstukken (bedrijfsafval, energiebesparing, transportkeuzes, …) en sociale kwesties (veiligheid en gezondheid, kinderarbeid, andere waarden en normen, …). 

Duurzaam ondernemen is aldus geen hype die zomaar overwaait, want over de landsgrenzen heen zet de ontwikkeling zich door, en dat vergt van elke organisatie continue inspanningen. Om internationale spelers een duwtje in de goede richting te geven, stelde FIT met CIFAL Flanders een doelgericht MVIO-stappenplan op om internationale ondernemingsactiviteiten te verduurzamen.

Bron: https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/internationaal/interna...

28 september 2020