U bent hier

Privatiseringen in Griekenland - stand van zaken

De heer Pitsiorlas, president van het Hellenic Republic Asset Development Fund, gaf tijdens de ontmoeting een stand van zaken over het Griekse privatiseringsprogramma:

1) De privatisering van de haven van Piraeus is afgerond. De Chinese investeerder Cosco zal zich in juni in Piraeus vestigen.

2) De privatisering van de haven van Thessaloniki. Bindende voorstellen kunnen ingediend worden tot het einde van juli 2016. Acht bedrijven hebben interesse getoond en het biedproces zal in het najaar voltooid zijn.

3) De privatisering van 14 regionale luchthavens. Het Duitse bedrijf Fraport heeft het biedproces gewonnen dat in november zal afgerond zijn.

4) De privatisering van ODIE (paardenrennen). OPAP (Greek Organisation of Football Prognostics S.A.) heeft het biedproces gewonnen. De belangrijkste investeerder is een Tsjechisch bedrijf.

5) De privatisering van DESFA (Hellenic Gas Transmission System Operator SA). De belangrijkste investeerder, Socar uit Azerbeidzjan, moet een percentage van zijn aandelen overbrengen. Het Italiaanse Snam is, na de terugtrekking van Fluxys, kandidaat om een minderheidsbelang te nemen.

6) Voor de privatisering van TRAINOSE (treindienst) kunnen tot 31 mei 2016 bindende offertes ingediend worden. 

7) De privatisering van het Asteras Vouliagmenis hotelcomplex is bijna voltooid met als belangrijke investeerder een bedrijf uit Dubai.

8) De privatisering van de oude luchthaven in Elliniko zou een investering van 7 miljard euro moeten opbrengen.

9) De privatisering van de snelweg Egnatia Odos.

10) Er zijn ook privatiseringen van diverse toeristische ondernemingen en vastgoedprojecten aan de gang.

Tegelijkertijd zijn er gesprekken over het opstarten van het privatiseringsproces van ELPE (Hellenic Petroleum SA), DEPA (Public Gas Corporation of Greece SA), 17% van de aandelen van PPC (Public Power Corporation SA), 30% van de aandelen van de luchthaven Eleftherios Venizelos, 5% van OTE (Hellenic Telecommunications Organization SA) en van enkele kleinere havens en jachthavens. Als er tot een akkoord gekomen wordt, zal de uitvoering vanaf mei beginnen. Voor Eleftherios Venizelos wacht men tot het huidige contract afgelopen is om de procedure te starten.

Doel en verplichting van het privatiseringsprogramma is om 2 miljard euro te verzamelen in 2016 en om tegen 2018 over een totaal bedrag van 6,2 miljard euro te beschikken.

In 2016 zal er een wet worden gestemd voor de oprichting van een nieuw fonds waarvan HRADF, samen met andere bedrijven, deel zou van uitmaken. Het doel van dit nieuwe fonds is om tijdens de komende 30 jaar ​​50 miljard euro te verzamelen, te gebruiken voor de herkapitalisatie van de Griekse banken. Dit bedrag wordt wellicht nog aangepast.

Een moeilijk punt in het privatiseringsprogramma zijn de waterwegen. Omdat Griekenland veel eilanden heeft zijn waterwegen een sterke investering. De heer Pitsiorlas denkt dat in 2016 een programma afgerond zal worden om buitenlandse investeerders te benaderen.

26 april 2016