U bent hier

Privatiseringen in Griekenland: een stand van zaken

Hellenic Republic Asset Development Fund

Het HRADF beheert het staatsbezit in overeenkomst met de internationale verplichtingen van het land en de begrotingsstrategie op middellange termijn. In samenwerking met de Griekse regering bevordert het HRADF de uitvoering van privatiseringen en het aantrekken van investeringen.

De uitvoering van het privatiseringsprogramma van het Fonds is al bezig waarbij ook gestreefd wordt naar het aantrekken van investeringen in infrastructuur, energie, onroerend goed en andere sectoren. De activiteiten van het Fonds moeten leiden tot jobcreatie, modernisering van de infrastructuur en het bevorderen van de noodzakelijke hervormingen.

Het HRADF werd opgericht in 2011, met een looptijd van zes jaar, die verlengd kan worden door een besluit van de Algemene Vergadering van zijn enige aandeelhouder, namelijk de Hellenic Corporation of Assets and Participations (HCAP).

De activa die opgenomen zijn in de middellangetermijnprogramma's zijn al overgedragen aan het Fonds en kunnen worden samengevat in de volgende drie categorieën:

- vastgoed,
- infrastructuur,
- corporate.

De belangrijkste privatiseringen die afgerond zijn in 2018, zijn:

- de 14 regionale luchthavens,

- Asteras Vouliagmenis hotelcomplex,

- Trainose (treindienst),

- de haven van Thessaloniki (tweede grootste haven van Griekenland).

Het Fonds moeten tegen eind 2019 volgende projecten afgerond hebben:

Privatiseringen van publieke dienstverleners zoals de luchthaven van Athene (Eleftherios Venizelos), DEPA (Public Gas Transmission Operator), PPC (Public Power Corporation) en UGS Kavala (Offshore Natural Gas Storage).

Privatiseringen van infrastructuurprojecten zoals: havens en jachthavens, EYDAP (waterbedrijf in Athene) en EYATH (waterbedrijf in Thessaloniki).

Privatiseringen van vastgoed: thermische bronnen, verschillende percelen land voor ontwikkeling (zoals Gournes op Kreta en het Olympic Equestrian Centre in Markopoulo).

Deze privatiseringen kunnen veel opportuniteiten bieden aan Vlaamse bedrijven, vooral in infrastructuur- en landontwikkelingsprojecten waar ze hun innovatieve producten en technologieën op de Griekse markt kunnen brengen en samenwerken met Griekse bedrijven als subcontractors.

Meer informatie op: https://www.hradf.com/en/

Enterprise Greece

Enterprise Greece is een agentschap, onder de auspiciën van het ministerie van Economische Zaken en Ontwikkeling, met als doel investeringen en export te bevorderen en Griekenland aantrekkelijker te maken als internationale zakenpartner. Om dit te bereiken moet het land o.a. internationale trends, ontwikkelingen en beste praktijken in de nationale economische omgeving invoeren. Griekenland heeft een gebrek aan nieuwe technologieën (ICT, biotech, micro-elektronica) en ook aan milieutechnologie(stedelijk en landelijk afvalbeheer, waterbeheer). Dit biedt eveneens grote opportuniteiten aan Vlaamse bedrijven om de Griekse markt te penetreren met hun producten en technologieën.

Meer informatie op: https://www.enterprisegreece.gov.gr/en/

12 december 2018