U bent hier

Première Vision 2019 - Parijs

Première Vision, de vakbeurs van de toeleveringssector van materiaal en diensten voornamelijk voor kledij maar ook voor interieurdecoratie, vond plaats van 12 tot 14 februari 2019 in vijf hallen van de expositieruimte Villepinte. Met een deelname van 1.782 exposanten (stijging van 3% t.o.v. de vorige editie) waaronder 161 nieuwe exposanten blijft de beurs zijn aanbod verrijken.   

De materiaaltentoonstelling is ondergebracht onder de noemer ‘Productie’ maar telt verscheidene ruimtes zoals Manufacturatie, Sourcing, Gebreide producten en Lederindustrie. De unieke benaming werd gekozen om het aanbod van 'afgewerkte producten' in de expositieruimte beter onder de aandacht te brengen. Lokale sourcing, waaronder ook producties uit Noord-Afrika, Mauritius, Centraal- en Oost-Europa alsook Madagascar telde 127 exposanten onder de naam ‘Proximity Manufactering’. Onder de naam Manufactering Overseas namen 37 ondernemingen deel en in het bijzonder bedrijven uit Azië.

De beurs biedt verder een ruimte ‘Maison d’exceptions’ aan gewijd aan zeldzame en exclusieve knowhow met organisatie van 25 workshops voor ontwerpers en luxemerken, een ‘Wearable Lab’ van 1.000 m² met 17 exposanten om kennis te maken met innoverende modetechnologie, zoals intelligente materialen en geavanceerde prototypen. Dit aanbod wordt aangevuld door een expositieruimte van ‘Skills’, evenals een conferentieprogramma over sportkleding, biomimetica (imitatie van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken) en andere hightech-materialen.  

‘Wearable Lab' toont aan dat energie een van de meest prominente elementen is van textielinnovatie met enerzijds een resultaat voor het praktisch gebruik, zoals het opladen van mobiele telefoons maar ook een effect op creatief vlak zoals bij voorbeeld  met onderdelen, die lichteffecten genereren.

Voor Noémie Balmat, oprichtster van de Futur404-denktank gecreëerd om na te denken over de toekomst van mode, is de technologische evolutie aanmoedigend, met een groeiende mobilisatie van de merken. Maar de specialiste herinnert aan het belang van reflectie. Futur 404 is er zich van bewust dat er veel gesproken wordt over de technische vooruitgang, maar zonder een echte evocatie van de nefaste gevolgen ervan. Volgens Futur 404 moet de mode-industrie, afgezien van de hang naar innovatie en soms zelfs naar gadget, zich afvragen wat de toekomst van deze producten zal zijn. Er duiken reeds problemen op met het recycleren van dergelijke textielproducten omdat niemand weet hoe de verscheidene materialen gescheiden kunnen worden. Deze nieuwe technologieën creëren een recyclageprobleem juist op het moment dat de verwachtingen van de klant meer en meer evolueren naar duurzaamheid.   

Andere thema’s die aan bod kwamen in de informatiesessies waren een seminarie gewijd aan denim en presentaties van trends in materialen, kleuren en patronen. Het Frans Mode Instituut heeft de internationale sourcing in kaart gebracht met een specifieke focus op milieuverantwoordelijkheid. Verder kwam leder uitgebreid aan bod, via een Leather Fashion Breakfast, toespraken van het Technical Centre of Leather (CTC) en drie rondetafelgesprekken gewijd aan de sector, het gebruik en de duurzame evolutie van dit materiaal.

Parallel met de beurs zet ‘Première Vision Marketplace’ zijn ontwikkeling voort. Gelanceerd in september 2018, stelt het 2.220 klanten in staat om monsters te bestellen van ongeveer 1.500 gereferentieerde stoffen. Een aanbod dat deze maand rijker wordt met de uitbreiding naar catalogi van leerlooiers, die exposeren op Première Vision-leder. Mei 2020 zal denim ook opgenomen worden in de ‘Première Vision Marketplace’ en vervolgens in september 2020 de fabrikanten van componenten en accessoires.

Première Vision werd bezocht door 53.156 bezoekers uit 127 landen. Het aantal Britse professionelen in de gangpaden daalde met 16%. De beurs was gericht op de collecties voor 2020, die theoretisch in de winkels zullen liggen in de post-Brexitperiode en volgens Gilles Laborde, Algemene Directeur van Première Vision is onzekerheid nog steeds de grootste vijand voor de zakenwereld.

Afgezien van deze moeilijke context was het aantal bezoekers toch redelijk goed. Het aantal Aziatische bezoekers nam toe met 8% (China 1.451 en Japan 1.421 bezoekers) en de Amerikaanse aanwezigheid werd versterkt met 6% (1.695 bezoekers). Frankrijk staat met 15.924 bezoekers op de eerste plaats gevolgd door Italië met 5.985 en ondanks de daling van de Britse opkomst, blijft het Verenigd Koninkrijk met 4.466 de op twee na grootste bezoekersopkomst registreren. Première Vision werd bezocht door 1.478 Belgische bezoekers. Het technologische en technische aanbod van de vakbeurs, met de Wearable Lab-ruimte en de forums hierrond hebben veel bezoekers aangetrokken.

De volgende editie van Première Vision Paris vindt plaats van 17 tot 19 september 2019. Ondertussen wordt Première Vision Istanbul gehouden van 20 tot 22 maart 2019, en Denim Première Vision op 28 en 29 mei 2019.

21 februari 2019