U bent hier

POSIDONIA: dé scheepvaartbeurs in Athene

Posidonia 2016 was naar verwachting de grootste beurs ooit (met een stijging van 15% dit jaar in vergelijking met 2014), met meer dan 1.800 exposanten uit 90 landen en 22.000 bezoekers. Eigenaren, toeleveranciers, banken, verzekeraars, telecom, oliemaatschappijen en vele andere bedrijven die een essentiële rol in de sector spelen waren vertegenwoordigd in het Metropolitan Expo centrum gelegen naast de internationale luchthaven van Athene. Er hebben ook tientallen vergaderingen, conferenties enz… plaatsgevonden doorheen de provincie Attica in het kader van deze gebeurtenis. Meer dan 200 scheepswerven waren aanwezig.

Dit jaar werden op Posidonia 19 nationale stands genoteerd. De grootste deelnemer was China met een aanwezigheid van 1.000 m², gevolgd door Japan en Zuid-Korea.

Er was ook een opmerkelijke aanwezigheid van oude en nieuwe maritieme centra vanuit Singapore, Hong Kong, Cyprus, Malta en nog andere. 14 Belgische bedrijven namen deel, dewelke actief zijn in Griekenland.

Posidonia vindt plaats om de twee jaar in Athene en dit jaar wordt verwacht door deze organisatie zo een 60 miljoen euro bij te dragen aan de Griekse economie. Het gaat om inkomsten uit de hosting van duizenden mensen, standbouw, douane, zakelijke evenementen en andere activiteiten. De conferentie en het seminarprogramma alleen al hebben dit jaar meer dan 40 evenementen omvat.

Op de agenda stonden presentaties van nieuwe producten en technologieën, discussies over de actuele scheepvaart, nieuwe milieuregelgeving en andere belangrijke zaken. De omvang van de internationale belangstelling voor het evenement is dit jaar uitgebreid door de grote deelname van de onderwijsinstellingen, aangezien meer dan 10 Griekse en buitenlandse universiteiten aanwezig waren, met inbegrip van de World Maritime University van de IMO.

De Griekse scheepvaart is de eerste wereldwijd in tonnage, eerste in het aantal schepen, eerste in de handel, eerste in de tankers, eerste in de bulkers en eerste in vlootwaarde. Het is de enige Griekse industrie die wereldwijd gekenmerkt wordt met een leidende rol.

De Grieken controleren 1/4 van de wereldvloot van het transport van ruwe olie in tonnage en 14,28% van de wereldvloot van het transport van chemische en petrochemische producten. Maar het grootste deel dat de Griekse eigenaars bezitten in de commerciële vloot zijn de bulkers (vrachtschepen die droge lading vervoeren – 22%). Als we in deze categorie ook nog de containerschepen en de tankers die vloeibaar gas vervoeren omvatten, dan wordt de grootste groep ter wereld gevormd. Het Griekse scheepeigendom controleerde op het einde van 2015 334,649 miljoen ton in tonnage met 4.585 schepen.

21 juni 2016