U bent hier

Poolse steden investeren in oplaadpunten voor elektrische voertuigen

Tegen 15 januari moesten Poolse steden hun plannen presenteren voor de bouw van oplaadpunten voor elektrische auto's in 2020. Al in 12 maanden zouden er in Polen duizenden nieuwe oplaadpunten voor elektrische auto's zijn. Sommige lokale overheden zijn actief bezig met het opzetten van een netwerk van laadstations, terwijl anderen profiteren van het feit dat de wet op elektromobiliteit hen niet echt dwingt om het te doen en wacht op anderen (zoals de exploitanten van elektriciteitsnetten) om het te doen voor hen.

Warschau heeft momenteel meer dan 30 oplaadpunten, maar er zouden er minstens 1.000 moeten zijn. Voorlopig zijn de plannen van de autoriteiten van Warschau voor 2020 onbekend.

Krakau zou 210 oplaadpunten voor elektrische auto's bouwen. Zoals de gemeenteraad heeft geïnformeerd, zijn er momenteel in totaal 45 van dergelijke punten. De stad zelf heeft 8 oplaadpunten gebouwd voor het grote publiek, die zich in 4 stations bevinden. In de komende maanden worden nieuwe oplaadpunten gebouwd door Smart City Polska en Go+EAuto.

De stad Lodz heeft nu slechts 6 oplaadpunten. De lokale autoriteiten zijn van plan om nog eens 200 punten te bouwen, die zullen voldoen aan de wettelijke vereisten. Ondertussen zou Poznan eind 2020 210 oplaadpunten hebben. In de stad zijn er nu 30 stations en de lokale City Road Management is van plan om nog eens 62 punten te bouwen.

In Gdansk zijn nu 52 autolaadstations beschikbaar voor het publiek. Het aantal zou tegen het einde van het jaar naar 210 moeten groeien. Szczecin heeft 32 oplaadpunten in 20 stations. Om aan de wettelijke eisen te voldoen, hebben de stadsbesturen nog 185 punten nodig voor het grote publiek. Voor nu heeft Lublin 18 oplaadpunten in 8 openbare stations. De stad plant de bouw van nog eens 26 oplaadpunten in 13 nieuwe stations. Het doel is 210 punten.

Tegelijkertijd heeft Bialystok geen laadstation. Aan de andere kant is Katowice de leider wat betreft het aantal reeds beschikbare laadpalen. Op het grondgebied van de stad zijn er 73 punten op 35 locaties. Bovendien zijn er nog 14 laadstations klaar, wachtend op goedkeuringen. Zodra deze punten aan het netwerk zijn toegevoegd, heeft Katowice het meest ontwikkelde netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto's in Polen, inclusief 115 punten.

17 januari 2020