U bent hier

Polen: Strategie voor verantwoorde ontwikkeling

Strategie voor verantwoorde ontwikkeling tot het jaar 2020 (met perspectief tot 2030)

De Poolse regering keurde onlangs een 'Strategie voor verantwoorde ontwikkeling' goed. Deze strategie werd uitgewerkt onder de leiding van de Poolse vice-premier en minister van ontwikkeling Mateusz Morawiecki, en wordt daarom ook het 'Plan Morawiecki' genoemd.

Het hoofddoel bestaat erin de welvaart van de Polen aan te zwengelen. In 2020 zou het gemiddeld inkomen moeten toegenomen zijn tot 76-80% van het EU-gemiddelde (2014: 68,5%) en in 2020 zou het EU-gemiddelde moeten bereikt worden.

Voor de voor de realisatie van deze doelstelling noodzakelijke hoge en aanhoudende economische groei wordt o.a. gerekend op een toename van de investeringen (tot 25% van BBP), op meer innovatie (aangroei van de uitgaven voor R&D tot 1,7% van het BBP) en een gemiddelde jaarlijkse groei van de export met 7,2% (waarvan 10% hoogtechnologische producten).

Het plan bevat enerzijds een lijst van ca. 180 strategische projecten en anderzijds 12 'vlaggeschip'-projecten. De ca. 180 strategische projecten situeren zich in verschillende domeinen: o.a. herindustrialisering, innovatie, ontwikkelingskapitaal, internationale expansie, digitalisering, E-dienstverlening, E-overheid, transport, energie, milieu….

De 'vlaggeschip'-projecten beogen de ontwikkeling, met overheidssteun, van o.a. de scheepsbouw (programma 'Batory'), dronen ('Żwirko i Wigura'), elektromobiliteit ('E-bus', 'Electric car'), spoorwegen (Luxtorpeda 2.0), moderne geneeskunde ('Telemedicine', 'Polish Medicinal Products', 'Biotechnology Development Centre'), ecologische bouw ('Eco-buildings'), meubelen ('Polish furniture'), machines voor de mijnbouw ('Smart mine'), cyberbeveiliging ('Cyberpark Enigma').

Bijkomende informatie vindt u in de bijgevoegde presentaties van het Poolse Ministerie van Ontwikkeling.

12 mei 2017

Bijkomende informatie