U bent hier

Polen heeft een sterke positie op de internationale markt

Het aandeel van de Poolse uitvoer in de wereldwijde export steeg van 0,5% in 2000 naar 1,3% in 2018. Het volume van de uitvoer in die periode groeide ca. 9,6% per jaar, aanzienlijk boven de groei (4,1% per jaar) die waargenomen werd in de wereldwijde export. Het aandeel van de export van de EU in de wereldwijde export tussen 2000 en 2018 is gedaald van 38% naar 33,2% (bijv. in Duitsland van 8,5% tot 8%). Polen bleef ook na de financiële crisis zijn aandeel in de wereldwijde export verhogen.

De belangrijkste voordelen van Polen op de wereldwijde exportmarkt zijn concurrentiële prijzen en competitieve kosten, dankzij welke de arbeidskosten en de prijzen in Polen lager zijn dan die van de handelspartners van Polen. Volgens de laatste enquête van de OESO waren de prijzen in Duitsland in augustus 2019 ca. 86% hoger dan in Polen; de prijzen in Tsjechië en Slowakije waren 27% hoger dan in Polen, in Hongarije 10% hoger dan in Polen.

De Poolse uitvoer heeft ook van de wisselkoersen geprofiteerd. Het aandeel van de onrendabele export in de totale uitvoer in Polen in september 2019 bedroeg niet meer dan 1,4%. De EU-lidstaten waren de belangrijkste exportmarkten voor Poolse producten (81% van de Poolse uitvoer ging naar de EU-landen). Poolse exporteurs zijn ook betrokken bij de wereldwijde waardeketens, door uitvoer van onderdelen die worden gebruikt bij de productie van goederen die op de wereldmarkt worden verkocht.

De structuur van de Poolse uitvoer is aan het verbeteren; sterk verwerkte producten en technologisch geavanceerde producten verkrijgen een steeds groter aandeel in de Poolse uitvoer, ter vervanging van grondstoffen en laag verwerkte producten. Tussen 1995 en 2007 werd de meest significante stijging opgemerkt in de uitvoer van machines, elektrische apparaten en elektrotechnische machines. Bovendien heeft de uitvoer van diensten een groot aandeel in de totale waarde van de Poolse uitvoer. In 2018 was Polen verantwoordelijk voor 1,2% van de wereldwijde uitvoer van diensten (ter vergelijking: 0,7% in 2005).

In de nabije toekomst zal Polen de uitdaging aangaan om een concurrerende positie op de wereldwijde exportmarkt te behouden, ondanks het dichten van de loon- en prijskloof tussen Polen en West-Europa. Dit kan worden bereikt door het verhogen van niet-kostenconcurrentievermogen, op basis van innovatie en verkoop van technologisch geavanceerde producten. Aangezien Europa's belang in de wereldeconomie afneemt, moet Polen ernaar streven om de handeluitwisseling met andere delen van de wereld te intensiveren.

Bron: Rzeczpospolita 11-10-2019, p. A24.

16 oktober 2019